A régi Magyarország Amerikában

2015. október 22. postar

Egészen különleges képeslapgyűjteménnyel rendelkezik az Egyesült Államok kongresszusának könyvtára Washingtonban. Számunkra természetesen azok a képek a legérdekesebbek, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchiáról és a Trianon előtti Magyarországról találhatók a gyűjteményben.

korut.jpg

Régi képeslapokat mindig különleges, időutazásszerű nézegetni, és bár itt a hátukra írt üzeneteket nem látjuk, tehát nem tudunk magunknak egy-egy élethelyzetet, kis történetet elképzelni, a képek mégis érdekes tanúi az elmúlt időknek.

A kongresszus gyűjteményének legjava az 1890-1900 közötti időszakból való. Az amerikai kongresszusnak komoly magyar tárgyú gyűjteménye van. Egyes darabjai még Thomas Jefferson idejéből származnak, egy hatkötetes Magyarország forradalmainak története (Domnok Brennertől). Aztán folyamatosan bővült a gyűjtemény, főleg a 1848-49-es szabadságharc alatt, majd utána, Kossuth látogatásakor 1851-52-ben. A kiegyezés után, illetve a századfordulón már rendszeresen küldött kiadványokat a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országgyűlés könyvtára Washingtonba. Majd a II. világháborút követőenkomoly magángyűjteményeket is megvásároltak a könyvtár számára.

Jelenleg több mint 200 ezer darabból áll a gyűjtemény, amelyben újságok, magazinok, könyvek találhatók, és folyamatosan zajlik a csere az Országos Széchenyi Könyvtárral is. Hogy néhány értékes, különleges darabot is megemlítsünk: Kossuth művei közül a Felelet Gróf Széchenyi Istvánnak első kiadása, egy Petőfi összes 1847-ből, de megtalálható Kőrösi Csoma Sándor tibeti nyelvtanról angolul írt könyve is, amit 1834-ben adtak ki Calcuttában. Kéziratok, levelezések, térképek, rajzok és fotók is vannak a könyvtár birtokában.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr398011805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása