Nő legyen a talpán, aki ezeknek ellenáll

2015. október 20. postar

A szép ruhák, divatos kiegészítők és a divat világa mindig is elvarázsolta, lenyűgözte az embereket. Akkor is, ha a csillogás nem mindig valódi. De szép ruhákat nézegetni akár bélyegen is élmény, ha nem is ölthetjük magunkra őket.

osszes.jpg

A divat történetét már korábbi posztunkban is érintettük. (A posztot ITT olvashatjátok.) A viselet minden korban fontos volt, hiszen nem egyszer többet jelentett önmagánál, valamilyen társadalmi, vagyoni csoporthoz tartozást vagy éppen ellenkezőleg, elkülönülést. Hol az esztétikum, hol a praktikum határozta meg a képletet. Valamiféle, a testét eltakaró szőrmét, „ruhát” az ősember is hordott, aztán minden kor megteremtette a maga divatát.

2012-ben a brit királyi posta adott ki egy egész bélyegkollekciót, amelynek darabjait tíz divattervező jegyezte. Közülük nem maradhatott ki Vivienne Westwood skótkockás alkotása és Zandra Rhodes arany báliruha-költeménye sem. A sorozat a brit divattervezés utolsó 60 éve előtt tisztelgett. A bélyegeken szándékosan nem szerepeltek modellek vagy sztárok, a koncepció ugyanis az volt, hogy a hangsúly és a figyelem középpontja a ruhákon legyen, írja a Vogue.rhodes.jpg

westwood.jpg


2010-ben Írország is bélyegre vitte legnevesebb tervezőinek kreációit. A hat bélyegképből álló sorozatba saját márkával rendelkező, nemzetközi karriert is befutott ír divatdiktátorok kerülhettek, mint például John Rocha vagy Philip Treacy, Paul Costelloe. 

ir_1.jpg


2002-ben az olasz posta tisztelgett a világhíres olasz tervezők és divatházak előtt: Armani, Prada, Gianfranco Ferre és a Dolce & Gabbana is helyet kapott a bélyegsorban

olasz.jpg


És ha már a divat és a bélyegek kapcsolatáról szól ez a cikk, akkor fordítsuk meg egy kicsit a képletet: mi történik akkor, ha a bélyegek „költöznek” be a kifutóra? A bélyegek ihletet adtak Mary Katrantzou tervezőnek, aki a 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját tervezte meg bélyegekből összeállított ruhákkal.

ruha1_1.jpg

ruha2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr408006723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása