Tudós és képlet egy helyen

2015. szeptember 25. postar

A jubileumi bélyegek sorában a legújabbat a relativitáselmélet 100. évfordulójára adta ki a Magyar Posta. Albert Einstein elmélete, amelyet 1915-ben mutatott be a Porosz Tudományos Akadémián, új alapokra helyezte a fizikát, és bár nem is gondolnánk, de a mindennapi életünkre is hatással van.

einstein_belyeg.jpg

Einstein az egyik legnagyobb hatású tudós, akinek a munkája nemcsak a fizikában hozott forradalmi újdonságot, hanem a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez is hozzájárult.

Albert Einstein 1921-ben fizikai Nobel-díjat kapott munkásságáért. Ma, ha zsenire kell példát mondani, akkor legtöbbeknek elsőre valószínűleg Einstein fog eszébe jutni, ahogy lelki szemei előtt látja az olyannyira emblematikussá vált torzonborz, ősz hajú, mégis mosolygó szemű tudóst. Már 1905-ben három olyan témáról írt cikket, amelyekért szakértők szerint külön-külön is megkaphatta volna a Nobel-díjat.

A centenáriumi bélyeget, melyen Einstein és a relativitáselmélet képlete is megtalálható, a többszörös díjnyertes Benedek Imre grafikusművész tervei alapján készült, (többek között ő készítette a Seuso-kincseket ábrázoló bélyegeket) az ANY Biztonsági Nyomdában.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr857819518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása