Gyermeket is kézbesített a postás

2015. augusztus 17. postar

A postással való találkozás évszázadok óta a mindennapok része, a digitális technológia elterjedése előtt egyes távoli helyeken a világgal való kapcsolatot jelentette a kézbesítő érkezése. Másutt is általában hírt jelentett a családról, barátokról, így a postást nem ritkán jó ismerősként köszöntötték az ügyfelek. Legalábbis ez tükröződik azokon a képeken, amelyek az amerikai Smithsonian National Postal Museum flickr oldalán láthatók. Olyannyira, hogy előfordult, hogy gyereket is feladtak a csomagszállítás elindulása után. 

A gyűjtemény címe: Az emberek és a posta – a postai szolgáltatás történetébe nyújt bepillantást az érdeklődőknek, a különleges hangulatú fényképgyűjteményen keresztül.

csoportkep.jpg

Ezen a csoportképen a helyiek fotózkodtak a postással a kétkerekű fogat mellett, amellyel a vidéket járta a kézbesítő.

gyerekek.jpgEgy másik vidéki kézbesítő gyerekeknek adja át a postát 1935-ben.

kislany.jpgEgy kislány próbálja elérni a postaláda tetejét, hogy be tudja dobni a levelét. (1920)

postas1_1.jpgPostás ad át egy levelet kézbesítői körútja során az egyik háznál. (1908)

gyerek.jpg

Miután bevezették a postai csomagszállítás lehetőségét 1913-ban, a Nemzeti Postamúzeum információi szerint legalább két esetben gyerekek „feladására” is igénybe vették a szolgáltatást. A gyerekek ruhájára ragasztották a bélyeget, vonaton utaztak, majd a városi kézbesítő vitte őket tovább rendeltetési helyükre. A legfőbb postamester az esetekről hallva, gyorsan szabályozásban tiltotta meg a gyerekek ilyen módon történő szállítását. (A kép korábban, még 1900-ban készült.)

biciklis_postas.jpgKerékpáros postás pihenőt tart útja során. (1890)

hoeses.jpgHóesésben gyűjti be a postás a postaládából a bedobott leveleket. (1920)

alaszka2.jpg 

Ha már hóesést és a poszt elején távoli tájakat emlegettünk, akkor Alaszkában bizony kutyaszánnal szállították a postát a téli hónapok alatt. A sokszor elzárt közösségek ilyen módon tartották a kapcsolatot a külvilággal. Az amerikai posta már a XIX. század végétől, egészen az 1920-as évekig szerződött ezekre a szolgáltatásokra. A magazinokat, kevésbé fontos szállítmányok kézbesítését gyakran egészen tavaszig halasztani kellett, mert nehezebb küldeménynek nem jutott hely a szánokon.

owney.jpgA kép, amely felkeltette a figyelmünk egy kutyáról készült, Owney-ról, akiről ráadásul nem is régen írtunk. Ő volt az a kóbor kutya, amely Albany-ban állandó kísérője lett a postavonatnak és az állomás postásainak. (1888) A vasutas postások örökbefogadták mint kabalaállatot, és utazásairól medálokkal emlékeztek meg, amelyből az évek során számos összegyűlt.

owney2.jpgOwney általában a postazsákokon utazott a vagonban.

new_york.jpg 

Végül pedig egy 1936-os fotó, ahogy New York-i postások indulnak reggel körútjukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr97712710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása