130 évesek a lila-fehérek

2015. június 19. postar

A harmadik legrégebbi, ma is fennálló magyar sportegyesület az UTE. Olyan olimpikonokat adott Magyarországnak – a teljesség igénye nélkül –, mint Berki Krisztián, Szabó Bence, Darnyi Tamás, Bene Ferenc, Gyarmati Dezső, Halassy Olivér. A Magyar Posta alkalmi bélyeget adott ki a születésnap tiszteletére. A bélyeg Widerkomm Ervin grafikusművész terve alapján készült.

ute130_boritek.jpg

 1885. június 16-án alapították lelkes fiatalok az egyesületet az újpesti piactéri iskola egyik tantermében. A kezdetekkor mindössze 78 tagot számlált az UTE, akik elfogadták az azóta „márkajellé” vált lila-fehér színeket az egyesület jelképeként és az Épség, Erő, Egészség jelmondatot. Az egyesületben jelenleg 18 szakosztály működik. Így nem egyszer látni lila-fehér mezben edzésre vagy edzésről siető gyerekeket, fiatalokat az újpesti utcákon. Ahogy rendszeresek a kimagasló sporteredményekről szóló hírek is az UTE háza táján. (Bakuban az Európa Játékokon az olimpiai bajnok kajakozó, Kozák Danuta már két aranyérmet nyert.)

ute_belyeg.jpg

A születésnapi bélyegen az egyesület logója látható, a bélyeghez tartozó borítékon az UTE olimpiai bajnokainak listája mellett, születésének centenáriuma alkalmából Zsengellér Gyula, az Újpest FC legendás labdarúgójának portréja is szerepel. Zsengellér az 1938-as világbajnoki szereplésekor vált világszerte ismertté. 1936-ban kezdett az Újpestnél, ahol 11 évet töltött el. Négyszer volt magyar bajnok, ötször pedig a magyar bajnokság gólkirálya. 1938-ban világbajnoki ezüstérmes, 1939-ben KK győztes. Két alkalommal lett európai aranycipős. 387 bajnoki góljánál csak Szusza Ferenc és Schlosser Imre szerzett többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr357554022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása