Énekeljünk együtt! - Csárdáskirálynő 100

2015. március 23. postar

Az operett bemutatójának 100. évfordulójára adott ki bélyeget a Magyar Posta, amely ugyan nem játssza le nekünk a zeneművet, viszont visszaköszönnek az eredeti magyarországi bemutató szereplői. Érdekesség, amit talán kevesen tudnak, hogy a mű első előadásai Csárdáskirályné címen mentek. Kálmán Imre művei közül ennek az operettnek a dallamit játsszák a leggyakrabban.

csardaskiralyne_nyito.jpg

Olyan régi nagy művészek köszönnek vissza a bélyegekről, mint Latabár Árpád, Kosáry Emma és Rátkay Márton. (Kálmán Imre darabjának ősbemutatója Bécsben volt 1915-ben, Budapesten 1916-ban mutatták be. A november 13. pénteki bemutatót Kálmán Imre babonából el akarta tolni, de a bécsi színház igazgatója nem engedett.)

Aki szereti a régi nagy színészeket, azoknak már korábban is kínált nem egy csemegét a Posta, hiszen korábban is jelenített meg művészeket bélyegen, így a „Nagy nevettetők” sorozatban Latabár Kálmánt és Kis Manyit, de mi is adtunk már hírt a Tolnay Kláriról vagy Fischer Anniról és Karády Katalinról készült bélyegekről is.

A Csárdáskirályné bélyeget Nagy Péter grafikusművész tervezte, 200 ezer példányban készült el és múlt hét óta vásárolható meg az ország nagyobb postáin, a Filapostán, valamint az Operettszínházban is árusítani fogják.

csardaskiralyne.jpg

Az Operett komoly ünnepségsorozattal készül a jeles évfordulóra, így aki szeretné a bélyegeken szereplő jelenteket újra életre keltve is látni, annak itt az alkalom, hiszen több vidéki városban is be fogják mutatni a darabot illetve külföldi turnéra is készülnek vele Münchenbe, Ománba, Bakuba.

A darab már a maga korában is elindult világhódító útjára, hiszen Az operett elindult világhódító körútjára, 1917-ben Szentpéterváron mutatták be, Sylvia címmel. Az angolok és az amerikaiak Gypsy Princess címmel játszották, és a főhősnőből, Szilviából cigány hercegnőt faragtak.

Apró érdekesség, hogy a közönséget olyannyira részesévé kívánták tenni Budapesten a művészet élvezetének, átélésének, hogy a függöny elé a felvonások között egy fehér vásznat eresztettek, amelyen kivetítették az éppen játszott dalok szövegét, hogy a közönség is bekapcsolódhasson az éneklésbe.

A videón Honty Hanna és Rátonyi Róbert énekli a Te rongyos életet a Csárdáskirálynőből, 1961-ben.

A Földön minden percben felcsendül Kálmán Imre valamelyik dallama, állítják az operett-statisztikusok, ezek közül is leggyakrabban a Csárdáskirálynő.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr117294027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása