Olimpiát rendezett Budapest

2015. január 26. postar

Január közepén rendezték a 34. postagalamb olimpiát Budapesten, 40 év után. A postagalambászat hobbi és sport, még ha a mai postagalambok nem is teljesítenek olyan fontos küldetéseket, mint elődeik. Olimpiát számukra először 1949-ben rendeztek Lille-ben. Az esemény tiszteletére az idei év első bélyegein is a galambok a főszereplők.

postagalamb_blokk.jpg

Már az ókorban, Egyiptomban, Perzsiában és Görögországban is foglalkoztak galambtartással, bár ezeket a madarakat még elsősorban fogyasztásra szánták, a rómaiak és a görögök azonban már hírvivőként is használták őket. Magyarországra valószínűleg a török idők alatt jutott el a galambászat. A hobbi csak a XIX. század elején alakult ki és terjedt el, kezdetben Belgiumban, majd egész Európában. Az első világháborúban az Antant-hatalmaknak 300 ezer postagalambjuk volt, míg a németek 121 ezer galambot „alkalmaztak”.

A postagalambsport nemzetközi szervezetének, az FCI-nek mára 58 ország a tagja. Ez a szervezet rendezi az olimpiákat is kétévente. Belgiumban, Hollandiában, Németországban több mint 30 ezer, Lengyelországban 50 ezer, míg Kínában egymillió ember galambászik versenyszerűen. A Sportszövetségnek Magyarországon több mint ötezer regisztrált tagja van.

Az olimpián két kategóriában versenyeznek egymással a galambok. A sportverseny kategóriában az elmúlt két évben elért eredményeik alapján pontozzák az állatokat, és négy távon hirdetnek eredményt: rövidtáv (100-350 kilométerig), középtáv (300 és 600 kilométer között), hosszútáv (500 és 800 kilométer között) és maraton (800 kilométer felett). Emellett az állatok szépségét is jutalmazzák az úgynevezett standard kategóriában.

postagalamb_sor1.jpg

Az idei első bélyegíven, melyet a Magyar Posta az esemény tiszteletére adott ki, egy korábbi olimpiai bajnok postagalamb, akinek aligha hazudtolta meg a nevét, Jr. Villám látható, a háttérben a Szabadság-szoborral. A sorozat további darabjain is neves szárnyasok kaptak helyet, Budapest nevezetességeivel: First Lady és a Hősök tere valamint Mr. Villám és a Halászbástya. A bélyegeket Székely Kálmán grafikusművész tervei alapján készítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr657102223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása