Divattrendek bélyegeken

2014. július 20. postar

Van, aki bevallja, van, aki nem, de a divat és annak alakulása mindenkit érint, akkor is, ha az illető nem követi naprakészen a legújabb trendeket. A divat körülvesz, és ki ne szeretné nézegetni a régebbi évtizedek, évszázadok ruhakölteményeit képeken, vagy akár bélyegeken.

dior.jpg

A „Korok ruhái bélyegképeken” című sorozat nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy végigviszi az érdeklődőket a divat történetén, bélyegekkel illusztrálva. Minden kor és klíma, társadalom és vallás megteremtette a maga viseletkultúráját. A test védelme, díszítése, a gazdagság és a presztízs, az összetartozás és a különbözőség kifejezésének vágya egyidős az emberiséggel.

A régi korokban az ember azzal fedte a testét, amit a természetben talált, ma pedig újrahasznosított műanyagpalackokat veszünk magunkra. Van, amikor a látvány, a forma, az ékszerek, a díszek kerülnek előtérbe, máskor a praktikum és a funkcionalitás. Ezt nagyban meghatározta az adott kor, a gazdasági és társadalmi helyzet egyaránt.

Az ősember viseletétől kiindulva az ókori Kelet: Egyiptom, Palesztina és Mezopotámia viseletkultúráját, a krétai-görög, valamit az etruszk-római öltözetek képeit, majd a korai középkor, Bizánc pazar viseleteit ismerhetjük meg. Ezután az érett középkor, a népvándorlás kora, a vikingek ruházata, melyek mind tanulmányozhatók a bélyegképeken.

A magyar viseletkultúra bemutatása természetesen a honfoglalás képeivel kezdődik. A latin és a németalföldi, valamint az északi reneszánsz mellett a magyar reneszánsz képei, így akár az egymásra hatást, hasonlóságokat és különbségeket is meg lehet figyelni a bélyegképeken keresztül.

Az újkor századai változatos öltözködési szokásokat hoztak. A századforduló és a huszadik század politikai-gazdasági eseményei ismét jelentős életfelfogásbeli különbségeket okoztak Európa országai között, ami az öltözködésben is megnyilvánult. Végül Európa, illetve Magyarország káprázatosan színes és változatos népviseleteit is megismerhetjük a bélyegek segítségével, de kitekintést nyerhetünk a nagyvilág öltözködési szokásaira is. Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália tradicionális és törzsi viseletei mellett időben is távolabb pillanthatunk: a jövő öltözködését űrruhák, illetve elképzelt öltözékek bélyeges ábrázolásaival.

Ma a divatszakma egy nagyon komoly, sok-sok milliárdos üzlet, amelyet divatházak uralnak és komoly ikonjai lettek, akár a tervezőkre, akár a világszerte ismert modellekre gondolunk. Ennek egyik példája, hogy Monaco az egyik leghíresebb divattervezővel, Karl Lagerfelddel terveztetett bélyeget, amelynek eladásából származó bevételt jótékony célra fordították.

karllagerfeld.jpg

Egy-egy ruha, órák alatt kelhet el az üzletekből ha egy ismert személyiség veszi fel, gondoljunk csak Katalin hercegnőre, a kis György hercegre, vagy az Oscar-díj kiosztás estéjére, amikor a divattervezők versengenek a színésznők kegyeiért azért, hogy az Ő csodálatos estélyiruha-költeményekben, kreációjukban vonuljanak végig a vörös szőnyegen.

300px-Penny_black.jpg

Az egyediséget, különlegességet és az uniformizálódást egyaránt végig lehet követni a bélyegeken is. Tulajdonképpen a világ legelsőként kiadott bélyege, a híres brit Black Penny egyben a világ első, viseletet bemutató bélyegének is tekinthető: Viktória királynő hajviselete igen jellegzetes, nemkülönben a koronája!

A divat története kicsit régebbre nyúlik vissza, mint a bélyegeké. A sorozat mégis felöleli az egész divattörténetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr936521587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása