Embermentők – akik a cselekvést választották

2014. április 18. postar

"Aki egy életet megment, az egész világot menti meg” – ezt a mondást már nagyon sokszor hallhattuk, de ritkán állunk meg és gondolkodunk el rajta, hogy valójában ehhez bizonyos történelmi helyzetekben milyen nagy bátorság kell.

Wallenberg_magyar.JPG

A bélyegeken keresztül szinte le lehet követni a történelem fonalát. Nagyon sok ilyen embernek állítottak már bélyeggel is emléket. Azoknak, akik valóban mertek tenni másokért, akkor is, ha ezzel esetleg saját életüket is veszélybe sodorták. Aktuálisan, a Holokauszt emléknapja kapcsán is nagyon sok név juthat eszünkbe, itt Magyarországon az egyik első Raoul Wallenberg svéd diplomatáé, aki több ezer zsidó életét mentette meg a háború idején azzal, hogy védő útlevelet adott számukra, amelyek segítségével egész családok kerülhettek, úgy nevezett svéd „védett házakba”. Róla több bélyeg is készült itthon és külföldön is.

Először Izraelben még 1983-ban. Majd Svédországban 1987-ben, aztán Magyarországon 1992-ben. Később még Argentína, az Egyesült Államok, Dominika, Guyana és Libéria postája tisztelgett bélyeggel emléke előtt. Magánkiadások pedig még néhány más országban is napvilágot láttak az utóbbi évtizedben.

De nem ő volt az egyetlen a háború alatt. A világ különböző részein, sokan mások is tettek a háború üldözöttjeiért. A német Oskar Schindler, akit a Schindler listája című filmből ismert meg a világ. A svájci Carl Lutz, aki a becslések szerint 62 ezer ember megmeneküléséhez járult hozzá Budapesten, menlevelek és védett házak kialakításával.

carl lutz.jpg

Az olasz Giorgio Perlasca, aki olasz konzulnak kiadva magát, körülbelül ötezer ember életének megmentésében segédkezett. A lengyel dr. Janusz Korczak, a török Ülkümen Selahattin, a portugál Aristides de Sousa Mendes, a japán Sugihara Chiune, a kanadai dr. Norman Bethune vagy az indiai dr. Dwarkanath Kotnis.

perlasca.jpg

Több magyar is szerepel a Világ Igazainak listáján, akikről szintén készült bélyeg: Bay Zoltán elméleti fizikus a Tungsram gyár műszaki igazgatója volt 1944-ben, a gyár több zsidó mérnökét már az Auschwitzba induló vonatról hozta vissza, azzal az ürüggyel, hogy nélkülük leállt a termelés a gyárban. Róla 1996-ban adott ki bélyeget a Magyar Posta.

bay zoltán.jpg

Gróf Esterházy János, a felvidéki magyarok mentora és mártírja, 1942 és 1944 között zsidók, lengyelek, üldözött csehek és szlovákok százainak segített a menekülésben. Apor Vilmos győri püspök, Salkaházi Sára apáca, akit a nyilasok a Dunába lőttek, mert zsidókat bújtatott.

karády.jpg

Karády Katalinról legendás szerepei és különleges hangja jut az ember eszébe, azt már kevesebben tudják, hogy 1944-ben letartóztatta a Gestapo, több hónapig kínozták, valamint azt is, hogy ékszereiért cserébe zsidó gyerekeket mentett meg a Dunába lövéstől, majd a háború végéig a házában gondozta őket. Bajor Gizi budai villájában bújtatta az üldözötteket, zsidókat és katonaszökevényeket egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr716050963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása