Milyen is pontosan egy gasztrobélyeg? Hogyan fest egy nemzeti eledel bélyegképen? Vigyázat, éhesen óvatosan nézelődjünk!
Az ételek mindig is népszerű témái voltak a bélyegeknek, hiszen a finom fogásokhoz mindenki tud kötődni. Különösen izgalmas a dolog, ha nemzeti eledeleket láthatunk viszont a bélyegképeken – így egy kicsit legalább bepillanthatunk más országok, népek gasztronómiájába is. Esetleg olyan részletekbe is, amelyek egyébként kevéssé közismertek.
Egészen frissen két gasztrobélyeg is megjelent Oroszországban és Dániában. Az orosz bélyegen egy igen pikánsnak tűnő zöldségétel látható, amelyben tobzódnak a különböző ízek és színek, így igazi ízkavalkádot képzelhetünk el. Az orosz konyhában a savanyú és sós ízek jellemzőek, az így elkészített zöldségeket, leveseket, hal- és húsételeket kedvelik. Már a bélyeget nézve is rendesen megjön az ember étvágya.
Egy korábban megjelent 2005-ös, EUROPA-bélyegen a külföldiek számára is jól ismert, „tipikus” orosz kedvencek szerepeltek. A kaviár, a blini és a szamovár.
A dán bélyegen is a skandináv menü nagyon jellemző összetevőiből készült fogásokat láthatunk, az egyikben hal, garnéla, fehér kenyér, majonéz, kaviár, spárga és citrom található, a másikban hering, barna kenyér, hagyma, nyers tojás és retek. A skandináv országok minden évben kiadnak egy adott témában egy közös, az északi országokhoz kapcsolódó bélyegsorozatot. Idén a skandináv gasztronómiára esett a választás, így ígéretes bélyegek elé nézünk 2016-ban.
Míg egy finn tésztaételről megjelent bélyeg egészen komoly felháborodást keltett. Ugyanis a finn posta által a Facebookon megosztott bélyegen a karéliai pékáru „gyári” változata látható a követők szerint, akik úgy gondolják, hogy sokkal inkább a kézzel készített, bár lehetséges, hogy nem annyira kimunkált változatnak kellett volna helyet adni és azt népszerűsíteni.
Természetes, hogy a magyar bélyegekről sem maradhat le a gasztronómia témája, amire Magyarország olyan büszke. Ahogy már korábban megírtuk, az ételek 1954 óta remek bélyegkiadási témaként különböző formában. Csak hogy két emblematikus alkotást kiemeljek, 2005-ben jelentette meg a Magyar Posta a paprikás csirkés bélyeget, szintén az EUROPA-bélyegsor keretében.
Elkészítésének pedig egyik legfontosabb eleme a pirospaprika, amelynek illatát a kalocsai paprikaillatú bélyegen meg is szagolhatjuk, és szinte a szánkban érezhetjük az ínycsiklandó ízeket.
ide tegyük be a linket: