Ilyen az I. világháborús emlékbélyeg

2014. augusztus 04. postar

Száz éve tört ki a XX. századot alapjaiban meghatározó és felforgató I. világháború, amiben 10 millió katona esett el, és amely 12 millió civil áldozatot követelt. A Magyar Posta Zrt. a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen most centenáriumi bélyeget adott ki.

Első világháború bélyeg.jpg

Egy korszak zárult le szinte napra pontosan 100 évvel ezelőtt az I. világháború kitörésével, és egy olyan korszak vette kezdetét, amely meghatározta az egész XX. századot.

A centenáriumra emlékezve adott ki a Magyar Posta Zrt. bélyeget, melynek motívuma egy tiszti kitüntetés-sor, az alnyomaton pedig egy korabeli térképrészlet látható.

Az alkalmi borítékon a Károly Csapatkereszt, a Sebesültek Érme és a Háborús Emlékérem elő- és hátlapjai szerepelnek. A bélyeget Szikits Péter fotóinak felhasználásával Kara György grafikusművész tervezte.

A bélyeg külön érdekessége, hogy a világháború az Osztrák–Magyar Monarchia kitüntetési rendszerét is számos ponton gyökeresen megváltoztatta. Míg a háború kezdetekor a harctéri érdemeket még a korábbi évszázadok során alapított kitüntetésekkel ismerték el, ezeken később változtattak, új kitüntetések jelentek meg, illetve a már meglévők közül többet módosítottak (akár külalakjukban is).

A bélyegen már a világháborús tiszti kitüntetés-sor látható, harctéri érdemekért adományozott, a hivatalos viselési sorrend szerint összeállított kitüntetésekből, melyek persze az osztrák–magyar kitüntetésekre jellemző, háromszögletűre hajtott szalagokon függenek.

A bélyeg 250.000 példányban jelenik meg, névértéke 440 Ft, természetesen minden nagyobb postán valamint a Filapostán is kapható, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr776561661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása