Öt hihetetlen palackpostás történet

2015. december 10. postar

Noha természetesen senkinek sem javasolnánk, hogy palackpostán keresztül próbáljon meg üzenni (maradjunk inkább a klasszikus postai szolgáltatásoknál), elő-előfordul, hogy a palackposta is célba ér. Ilyen fantasztikus történetek közül válogattunk ma.

palackposta_3.jpg

Kanadából Horvátországig 28 év alatt

Amikor valaki bedobta ezt a bizonyos palackot a kanadai Nova Scotiánál az óceánba, aligha gondolta, hogy az majd Dubrovnik mellett ér partot – 28 évvel később. A szöveg a következő volt: „Mary, igazán nagyszerű ember vagy. Remélem, megmarad köztünk a kapcsolat. Megígértem, hogy írok. Örök barátod, Jonathon. Nova Scotia, '85”. 

Valami azt súgja, Mary (akárki legyen is ő) nem feltétlenül ilyen típusú levelezésre gondolt... 

A Guinness-rekorder palackposta 

Éppenséggel 28 év sem kevés, de semmi ahhoz képest, hogy a rekordot tartó levél nem kevesebb, mint 97 évig kavargott a vízben, mielőtt valaki kifogta. A történet igazi csavarja nem is ez, hanem hogy a Shetland-szigetek partjainál (szó szerint) kihalászott palackot elfogó Andrew Leaper (aki szerint ez olyan érzés volt, mint nyerni a lottón) ugyanabban a hajóban utazott, amelyikben a korábbi világrekorder elfogást végrehajtották. Mi több, a korábbi rekorder Mark Anderson is a hajón volt. 

palack_rekord.jpg

A levelet egyébként 1914-ben bocsátotta útjára a glasgow-i Navigációs Iskola kapitánya, CH Brown, a képeslapon 6 pennyt ígért a szerencsés megtalálónak. 

Családi visszatérés 76 év után 

Az sem rossz történet, amikor egy palackpostát 76 év után fogtak ki az óceánból Új-Zéland partjainál, majd visszajuttatták azt a levélíró leszármazottainak. Mindez 2012-ben történt, a levél pedig lakonikus tömörséggel ennyit tartalmazott: „A tengeren. Kérem a megtalálót, továbbítsa ezt az üzenetet, a megtalálás helyét, idejét az alábbi címre!”. 

Az 1936. március 17-i dátummal keltezett feljegyzést (az egyébként a 40-es években elhunyt) Herbert Ernest Hillbrick írta, és a becsületes megtaláló annak rendje és módja szerint lenyomozta a leszármazottakat és eljuttatta nekik a palackpostát. 

Válasz 30 év múlva – a Facebookon 

Rengeteget változott a világ bő három évtized év alatt, amit a saját bőrén tapasztalt meg Oliver Vandevalle. A belga férfi még 14 évesen, egy dél-angliai kirándulás során engedett útjára egy palackpostát. 

A férfi pontosan 33 évvel később kapott egy üzenetet a Facebookon egy bizonyos Lorraine Yatestől, aki Dorset partjainál megtalálta az üzenetet tartalmazó borosüveget. Oliver Vandevalle először nem is emlékezett erre a gyerekkori mozzanatra, aztán beugrott neki a dolog. 

A történetben van egy csavar is, ugyanis Lorraine Yates azt mondta, tulajdonképpen ő már alig pár héttel a vízrebocsátás után megtalálta a palackpostát, csak éppen félretette és megfeledkezett róla. Aztán amikor már felnőttként megtalálta a feljegyzést a papírjai között, kíváncsiságból megpróbálta lenyomozni annak küldőjét – és lám, szerencsével is járt. 

Barátok 40 év után 

A legszebb történetek egyike mégis az, amelynek vége egy igaz barátság lett. Jó régen, 40 évvel ezelőtt történt, hogy Rosalind Hearse megtalált egy palackpostát Margamban, South Wales partjainál. A levelet Sandra Morris egy hajóról dobta a vízbe. A két 8 éves kislány levelezni kezdett, és azóta is rendszeresen írnak egymásnak és jó barátok lettek. 

Korábbi palackpostás történeteinket ITT és ITT és ITT olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr848154134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása