Bélyegnyi csipkecsodák

2015. augusztus 05. postas_nick

A Magyar Posta több alkalommal is bocsátott ki csipkemintás bélyegeket vagy alkalmi levelezőlapokat, ezért úgy gondoltuk, teszünk egy csipkés kitérőt a nagyvilágban is.

Történet

A csipkét az itáliai reneszánsz hozta divatba, s Velencéből indult hódító útjára. Kezdetben egyszerű, geometrikus, könnyen tervezhető minták domináltak, majd a XVI. századtól vált gyakorivá a leveles, ember- vagy állatmotívumos ábrázolásmód. Az elkészítési eljárásnak megfelelően kétféle csipkét ismerhetünk: a varrott és a vert csipkét.

A csipke kezdetben viseletek, elegánsabb ruhák díszítőelemeként szolgált, sőt ez árulkodott viselője társadalmi rangjáról, vagyoni helyzetéről is. Nem csoda, hiszen a csipkekészítés hosszadalmas és nehézkes folyamat, ami ennek ellenére szerencsére a mai napig fennmaradt hagyomány: az idősebb generáció átmentette a tudást, s még ma is élnek hivatásos csipkeverő asszonyok Európában, s a nagyvilágban.

 Csipkék a nagyvilágban (képgaléria)     

 A csetneki csipke

Hazánkban körülbelül a XIX. századtól datálhatjuk a csipkekészítés meghonosodását, amikor is több műhelyt létesítettek, ezek közül fontos említeni a gömöri, a höveji, s főként a csetneki vagy halasi csipkét. A különleges csetneki csipke könnyen felismerhető domború jellege miatt: az ír csipkéből fejlődött ki a XX. század elején. Megalkotói Szontagh Erzsébet és Szontagh Aranka, akik nehéz időkben úgy próbáltak a környékbeli asszonyoknak munkát adni, hogy csipkét verettek velük. A csetneki csipke motívumvilága a klasszikus magyar hímzéseken alapszik.

A halasi csipke

A halasi csipkét hungarikummá is nyilvánították, s azon kevés iparművészeti értékeink közé tartozik, amely világszínvonalú, és az egész világot meghódította. A halasi csipke mintáját Dékáni Árpád iparművész, rajztanár, a magyar háziipari mozgalom egyik elindítója tervezte az 1900-as évek elején. 1904-ben, majd 1906-ban a világkiállításon csipkéivel Grand Prix-t (nagydíjat) nyert. Csipkéin virágok, állatok, emberábrázolások gyakoriak szecessziós áthallással.

Halasi csipke bélyegeken (képgaléria)  

 

 

 A brabanti csipke

Híres csipkekészítők a brüsszeliek is, brabanti csipkéjük nemességet és eleganciát sugároz, s a legfinomabb lenfonalból készül. A csipkekészítés technikáját is a belgák tökéletesítették, a varrott csipkét ma is készítik Aalst város környékén, vert csipkét pedig a Brugge-ben és a környező településeken érdemes keresni.

belga_1.jpg

TUDTÁTOK?

A 2012-ben megrendezett 85. Bélyegnap alkalmából például egy különleges hímzett kalocsai mintás és egy paprika illatú bélyeg is megjelent.

Forrás: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr167682058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása