Készülődnek a robotpostások

2015. július 28. postar

Egyre kevésbé tűnik futurisztikus elképzelésnek, hogy egy napon repkedő robotok kézbesítenek nekünk csomagokat, vagy hoznak utánpótlást, ha baj van. A drónok vitatott „lények”, persze alapvetően azért, amire használják őket, de a csomagszállításban például kifejezetten hasznos szerepet tölthetnek be, például a nehezen megközelíthető címek esetében. Több országban is tesztelik már a csomagszállításban a távirányítható robotrepülők használatát.

swissdrone.jpg

Még július elején adott hírt a Euronews arról, hogy drónokat tesztel a svájci posta. A cég nem levelek szállítására, hanem gyógyszerek és egyéb létfontosságú eszközök célbajuttatására alkalmazná a hegyek között, amikor az időjárási viszonyok miatt egyes települések megközelíthetetlenné válnak. 

A múlt héten pedig arról írt az Index a Quartzra hivatkozva, hogy az Egyesült Államokban megtörtént az első sikeres drónos kézbesítés Virginia államban, melyet a Szövetségi Légügyi Hivatal is engedélyezett. A Flirty nevű ausztrál startup cég által indított drón gyógyászati eszközöket vitt egy klinikára. 55 kilométert repült, amelyet egy ma a piacon lévő drón valójában nem tudna megtenni, de a NASA is besegített a projektbe, így a szállítmány 9 perc alatt ért célba. Az Egyesült Államokban a szabályozás egyelőre gátat szab a drónos csomagszállításnak, és akár még két évbe is telhet, hogy a rendszeres repüléseket engedélyezzék. 

A Flirty Új-Zélandon is repült már, de az öreg kontinensen is több postai szolgáltató kísérletezett már a szállítás ilyen módjával, így a francia és a német posta is.

Az Amazon már két éve is tesztelt drónokat, de rendszeres munkába még azok a robotrepülők sem állhattak, szintén a szabályozás miatt. Pedig akár 2,3 kilogrammnyi csomagot is célba tudnának juttatni a nyolcrotoros kisgépek 30 perc alatt. A versenyben a többi nagy cég sem maradhat le, a Google, a UPS és a kínai Alibaba is tervezi saját „egységei” létrehozását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr117659472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása