Zsinagógák bélyegen

2014. szeptember 07. postar

A Holokauszt emlékévében különleges jelentősége van a zsinagógákat bemutató, a Magyar Posta által 2008-ban elindított sorozat két újabb darabjának. A héten mutatták be a mádi és a miskolci zsinagógák bélyegképeit.

Miskolc.jpg

A bélyegek forgalomba bocsátása alkalmából Molnár Róbert, a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta, a bélyegeket Nagy Péter grafikusművész tervei alapján készítették és 50 ezer példányban nyomták.

A zsinagógákat bemutató bélyegekből a Posta az eltelt hat évben (kétévente jelentek meg új bélyegpárok) mintegy 800 ezer darabot adott el, amelyek így a leveleken a világ minden tájára eljuthattak, ezúton is ismertté téve ezeket a történelmi és kulturális emlékeket.

Mád.jpg

A mádi és a miskolci zsinagógák bélyegképeit bemutató rendezvényen Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke elmondta, bár a két bélyeg nagyon is hasonlónak mutatja a két zsinagógát, az egyik, a mádi már nem az imádság helye, mert a település lakosságát a holokauszt idején elhurcolták, és akik túlélték azok sem költöztek ide vissza, így a felújított zsinagóga ma már csak műemlék.

A miskolci zsinagógához ellenben aktív közösség tarozik, az épület viszont már életveszélyes, így mindenképpen szükség van a felújítására.

Az alkalmi bélyegsor 2008-ban a Szegedi Új Zsinagógával és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Zsinagóga bélyegképeivel indult el. Előbbit a világ negyedik legnagyobb zsinagógájaként tartják számon: 48 m hosszú, 35 m széles, 48,6 m magas, belmagassága 32 m.

zsinagoga_2008.jpg

A Rabbiképző pedig 1877 óta látja el feladatát.

A sor 2010-ben a nagykőrösi és a szolnoki új zsinagógával folytatódott. Nagykőrösön az első zsinagógát már 1817-ben felavatták, amelyet azonban az 1911-es földrengés úgy megrongált, hogy újat kellett belőle építeni, amelyet 1925-ben avattak fel.

zsinagoga_2010.JPG

2012-ben a bajai és a kiskunhalasi zsinagóga jelent meg bélyegképen.

zsinagóga_2012.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr526674093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása