Hogy hívod a házadat?

2015. július 08. postar

Nagyon kedves dolog, amikor egy háznak neve van. Itthon legtöbbször a Balaton környékén láttam Anna-lakot vagy más megnevezést, főként a régebbi villákon. Nagy-Britanniában szélesebb körben elterjedt hagyománya van a házak, birtokok névadásának. A brit posta most összegyűjtötte a leggyakrabban használt neveket. 

gyumolcsoskert.jpg

A Royal Mail 29.3 millió címből álló adatbázisából derítette ki, hogy melyek a legnépszerűbb elnevezések. Egy 50 nevet tartalmazó listát készítettek, melyet a növény, állat és irodalmi nevek vezetnek. 

Legnagyobb számban a gyümölcsöskert elnevezés fordul elő, mintegy 11 894 házzal. A következő a rét, 11 473-mal, majd a rózsa 11 308-cal. Növénynevek közül előkelő helyen szerepelt még a sorban a magyal, a tölgy és a fűz is. 

Charlotte Bronte Jane Eyre című művének helyszíne Thornefield (Hall), vagy a Downtown Abbey tévésorozatból ismert Highclere elnevezés is népszerű. Doverben és Selby-ben a Harry Potter ihlette meg a névadókat, a Hogwarts (vagyis Roxfort) elnevezést többen választották, míg Norwichban és Yorkban a Hobbit a népszerűbb, legalábbis a háznevekből kiindulva, ahol Zsákos Bilbó otthona, Bag End 49 esetben fordult elő. De a Trónok harca helyszíneinek elnevezései is egyre kedveltebbek. 

De természetesen az olyan nevek, mint „Fehér Ház” vagy a királyi családhoz köthető Clerence House, Sandringham vagy Balmoral, és persze Elvis Presley Gracelandje sem maradhattak le a listáról, amelyen látszik, hogy a klasszikus ízlés jól megfér a modernebbekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr797608320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása