Gyermeknap kicsit másképp

2014. május 23. postar

Közeledik a gyereknap, és bár nem vagyok oda az ilyen kollektív ünnepeljünk egységesen valamit napokért, ami az év minden napján fontos kéne, hogy legyen, a dolog lényegét átérzem. Hogy ezeken a nemzetközi napokon fel lehet hívni olyasmire is a figyelmet, amire máskor esetleg kevesebb jut. A szerencsésebb gyerekek persze leginkább élvezik a nekik szervezett programokat, apróbb ajándékokat.

79.1.2.jpg

A gyermeknapot a világ számos országában ünneplik, először Törökországban 1920-ban tartották meg. Az ENSZ közgyűlése 1954-ban javasolta, hogy mindenhol szenteljenek a gyerekeknek egy napot, ez sok helyen június 1-je, Magyarországon pedig május utolsó vasárnapja.

Mi itt a blogon egy gyereknapi bélyegösszeállítást készítettünk, persze nem csak a legkisebbeknek arról, hogy a gyerekeknek szánt tematika hogyan jelent meg a bélyegkiadásban.

79.forrovizetakopaszra.jpg

1979-ben a gyermekek éve volt, a Posta egy egész sor bélyeget adott ki a Nemzetközi Gyermekév alkalmából. A sorozat témái olyan klasszikus mesék és történetek, amelyeket a mai gyerekek is jól ismernek: A rút kiskacsa, Gulliver, Hamupipőke, János vitéz. Kass János grafikusművész munkái. Képei pedig nem csak bélyegekről hanem tankönyv illusztrációkból is ismerősek lehetnek az idősebb korosztálynak.

A gyerekek és a mesék nem csak Magyarországon, hanem a világ sok más országában is népszerű bélyegtémát adnak. A Csendes-óceánon található Marshall-szigeteken például Kass János bélyegképeit bocsájtották ki 2001-ben, 2004-ben és 2005-ben is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr116197130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása