Nyolc zenés képeslap nyaraláshoz

2015. augusztus 03. postas_nick

Nyár van, a szabadságolások és pihenés időszaka. A megélt élményeket ki ne osztaná meg szívesen szeretteivel vagy ismerőseivel? Szerencsére még sokan vagyunk, akik ezt nemcsak digitális eszközök vagy csatornák segítségével teszik, hanem a hagyományos, jó öreg szokásokat éltetve képeslapot vagy levelet adunk fel az üdülőhelyről vagy a városról, ahova eljutottunk. Postazene sorozatunkban most annak nyomoztunk utána, vajon ez a kedves szokás, emlékgyűjtés mennyire ihlette meg a zenészeket, dalszövegírókat? Nézzük először a képeslapokat!

Mostani gyűjtésünk legrégebbi zenés képeslapját a brit rockegyüttes, a The Who adta fel. Az Odds & Sods című albumon megjelent dal egy turné kulisszatitkaiba enged betekintést: a képeslapszerűen megfogalmazott szövegnek köszönhetően az együttessel tarthatunk Ausztrálián, Amerikán, Olaszországon és Németországon keresztül. A felvétel különlegességét a valódi helyszíneken felvett kísérő hangeffektek adják.

A kilencvenes évek közepének egyik leghallgatottabb csapata, a brit LightHouse Family 1997-ben egy teljes albumot szentelt a képeslap tematikának: Postcard from Heaven címmel kiadott lemezük ugyanis egytől egyig olyan dalokat tartalmaz, amik melódiája valóban nyugtató, dallamos és tényleg akár földöntúlinak is mondható. Ez utóbbit alátámasztja a díjeső, ami jócskán hullott a lemezre és a bandára az album megjelenését követően: több, a mai napig ismert slágert tartalmaz a lemez, mint például a „Raincloud” vagy a „High”.

A világ legjobb zenekarának kikiáltott Coldplay is megalkotta saját zenés képeslapját: a Postcards From Far Away címet viselő dal instrumentális zenefutama kiváló példa arra, hogy egy jól megkomponált dallam önmagában milyen sokat mondó lehet: a Coldplay gyönyörű zongoradarabja bármilyen kedves emlék vagy videófüzér emlékezetes háttérzenéje lehetne.

 

James Blunt korunk egyik legkedveltebb popsláger gyárosa, You’re Beautiful című szerzeménye volt már a világ egyik legtöbbet játszott dala is. Egyik legfrissebb szerelmes dalának kerettörténetéhez ő is a képeslap motívumot választotta.

 

Kevésbé ismert az Explosions in the Sky nevet viselő amerikai post-rock banda Postcard from 1952 címet viselő dala a Take Care, Take Care, Take Care albumon szerepel. Hangulatkép a javából: instrumentális zene 7 percen keresztül, amely teret enged a fantáziának. Ideális zene munka mellé vagy utazáshoz.

 

Billy Idol kedvelőinek sem kell aggódniuk: a rockidol is megírta a magáét. A Postcards from the Past odamondó, lendületes rocknóta, a stílus szerelmeseinek legnagyobb örömére.

S a végére egy egészen friss, izgalmas dal: a Beatles egykori oszlopos tagja, Ringo Starr idén márciusban jelentette meg Postcards from Paradise című albumát. A címadó dal visszaidézi a legendás banda stílusát hangulatában, szövegében is. Füstös, oldschool hangzásvilág.

 

+1: Ugyan most a nyár van itt, de kétségtelenül gyorsan közelít az év vége, s a téli szezon. Így mi sem hagyhatjuk ki egy ilyen gyűjtésből Tom Waits bluesballadáját karácsonyi képeslap gyanánt.

 

   Galéria az albumborítókból

Korábbi bejegyzések a sorozatban:

Postás Pat

Please Mr. Postman

A képek és az információk forrása: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr427675304
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása