7 tévhit a vámkezeléssel kapcsolatban

2019. február 14. MagyarPosta

the-clearance-process.png

Ha az Európai Unió bármely országában adták fel a küldeményemet, nem kell utána adót és vámot fizetni, hiszen ez vámszempontból belföldi küldeménynek számít a vámunió miatt.

TÉVEDÉS, ugyanis kivételt képeznek azok a küldemények, amelyek ugyan az EU területéről érkeznek, de harmadik (EU-n kívüli) országból származnak (pl. számos USA-ból származó küldemény németországi vámraktárból érkezik), és még nem történt meg a vámkezelésük. Ilyen esetben, mivel az ún. szabad forgalomba bocsátás nem történt meg, ezért ezt a célországban, ebben az esetben Magyarországon szükséges megtenni, azaz az ilyen termékeknél Magyarországon az értéktől függően áfa-, esetleg vámfizetési kötelezettség merülhet fel.

A Posta dönt arról, hogy melyik küldemény kerül vámkezelés alá, és melyik nem.

TÉVEDÉS, a válogatást - saját kockázatkezelési szempontjai és tapasztalatai alapján - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi. Ezen szempontrendszer alapján különíti el a vámkezelésre kijelölt küldeményeket.

Nem számítok vámkezelésre, mert az általam rendelt áru értéke nem éri el a 22 eurót.

TÉVEDÉS, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalata szerint a Postára beérkező, 22 euró alattinak jelzett küldeményekből vizsgálatra kiválasztottak 82 százalékában az áru értéke a valóságban magasabb volt, mint amit a küldemény csomagolásán feltüntettek. Emiatt vámkezelésre olyan küldeményeket is kijelölhetnek, amelyek csomagolásán a vámmentes határ alatti érték van megjelölve.

Érdemes inkább az Árutovábbítást választani a Postai vámügynöki szolgáltatás helyett, hiszen az olcsóbb.

TÉVEDÉS, az említett két vámkezelési mód egymástól eltérő kezelést takar, nem csupán árban különböznek. Árutovábbítás esetén a Posta nem intézi a küldemény vámkezelését, azt a címzettnek szükséges kezdeményeznie a területileg illetékes vámhatóságnál, a helyi vámügynökségen keresztül. Ez az árutovábbítási díjon felül további költségeket, plusz utánajárást és időt jelenthet.

Ajándékba kapott áru esetén egyáltalán nem kell fizetni áfát vagy vámot.

TÉVEDÉS, önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! Ajándék esetén is van adó- és vámfizetési kötelezettség, csak az értékhatár magasabb, mint a vásárolt termékeknél. Magánszemélytől magánszemélynek Európai Unión kívülről küldött küldemény esetében 45 euró az adó- és vámmentes határ, 150 euróig pedig csak áfát kell fizetni, efölött adó- és vámköteles.a vámmentesség pedig 150 euróig. Az ajándék értéke alatt ilyen esetben azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban, stb. megvásárolható. Ha az értéke miatt adó- és/vagy vámköteles, akkor ugyanúgy szükséges az Egyszeri import vámkezelési megbízást kitölteni a posta részére és igazolni a küldemény tartalmát és értékét.

A szállítási költség nem tartozik bele a küldemény teljes értékébe.

TÉVEDÉS, a szállítási költség az ún. vámérték részét képezi, amely alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiszabja az esetleges adó- és vámterheket.

Rendeltem ugyanattól az e-kereskedőtől egy 15 eurós, egy 16 eurós, valamint egy 21 eurós terméket, egyik sem éri el a 22 eurós határt, így nem szükséges fizetnem.

TÉVEDÉS, ebben az esetben az egy küldeményben lévő áruk értéke összeadódik, azaz egy 15 eurós, egy 16 eurós és egy 21 eurós terméket tartalmazó csomag 52 euró értékűnek számít vámszempontból.

Finnországban nem ünneplik a Valentin-napot

2019. február 11. MagyarPosta

A világ számos országában Valentin-nap a szerelmesek napja. Azonban Finnországban február 14. nem teljesen így van, ott az Ystävänpäivä napja van!

A Ystävänpäivä finnül barátságot jelent. A barátok ott vannak a jó és nehéz időkben is, annak ellenére, hogy sokszor elfoglaltak, sok a munkájuk és néha a saját dilemmáikkal foglalkoznak. A mai gyorsan változó világban különösen igaz, hogy nehéz fenntartani egy ilyen kapcsolatot. Finnországban ezért ünneplik február 14-én a barátságot, a nagylelkűséget. Arra emlékeznek, hogy milyen jó, ha van mellettünk valaki a nehéz helyzetekben.

Ezt ünnepelve adott ki a finn posta egy nagyon helyes bélyeget:

belyeg_500x.jpg

Tulajdonképpen mindegy is, hogy a szerelmet vagy a barátságot ünnepeljük, mindkét esetben gondoskodó és figyelmes gesztusokat teszünk a szeretteink felé.

Forrás: findyourstampsvalue.com és touchoffinland.com

Kreatív Valentin-napi képeslapok

2019. február 06. MagyarPosta

A soron következő ünnep a Valentin-nap. Sokféleképpen lehet viszonyulni ehhez a naphoz: van, aki ki nem állhatja, van, aki kizárólag Bálint és Valentin ismerőseit köszönti fel névnapjuk alkalmából, de akad olyan is, aki szívesen készül valamilyen kis aprósággal.

Ha az utóbbi típusba tartozol, ajánlhatunk neked egy klasszikus és elegáns megoldást?

Küldj vagy adj át a kedvesednek egy képeslapot!

A blog szerkesztői között egy rövid közvéleménykutatást tartottunk, amelynek eredménye egy személyes válogatás az általunk legkreatívabbnak és legcukibbnak minősített képeslapokból:

 

yoda_one_500x.jpg

 

tovább

Bevetésen az Amazon cserkésze

2019. január 29. MagyarPosta

Az Amazon új szállítási módot tesztel: az Amazon Scout (cserkész) egy mini robotfutár, amely Washingtontól nem messze, Snohimish megyében kézbesíti a csomagokat.

amazon_scout_500x.jpg

A cserkész követi a szállítási útvonalat, biztonságosan és hatékonyan navigál a háziállatok és a járókelők között. A biztonság kedvéért a tesztidőszak alatt egy Amazon munkatárs végigkíséri útját.

Az elektromos jármű kényelmes tempóban gurul a járdán, egészen pontosan így:

A kiskocsi Seattle-ben, az Amazon kutatás-fejlesztési központjában készült. Jelenleg 6 Amazon cserkész szállítja a csomagokat a megyében. A kisautók kizárólag nappal, hétfőtől péntekig vannak „forgalomban”.

Az még nem tisztázott, hogy az ügyfelek miként szereznek információt a minifutár érkezéséről.

Nem ez az első próbálkozás az alternatív szállítási módok kialakítására a világban, Norvégiában már robot is kézbesít.

Forrás: amazon.com

2019 a Disznó éve

2019. január 25. MagyarPosta

2019-ben, egészen pontosan február 5. és 2020. január 24. között a disznó éve van. A kínai kultúrában a disznó a jólét és a gondtalan szórakozás szimbóluma.

Azok, akik ebben a jegyben születtek energikusak, szorgalmasak, jószívűek és nagylelkűek, élvezik az életet; a szeretteikkel együtt töltött időt, nyitottak, megbízhatók, jókedélyűek, ugyanakkor egyenesek és igazságosak is.

Ilyen jellemvonásokkal hálás feladat a grafikusoknak a kis állat megjelenítése. A világ számos postája bocsátott ki bélyeget a kínai újév alkalmából. Íme egy kis válogatás a miniatűr alkotásokról:

 

kina.jpeg

Kína

 

usa.JPG

Amerikai Egyesült Államok

 

szingapur.JPG

Szingapúr

 

fulop_szigetek.JPG

Fülöp-szigetek

 

ormenyorszag.JPG

Örményország

 

isle_of_man.JPG

Man

 

uj_zeland.JPG

Új-Zéland

 

jersey.JPG

Jersey

 

karacsony_szigetek.JPG

Karácsony-sziget

 

kanada.JPG

Kanada

 

finnorszag.JPG

Finnország

 

tajvan.JPG

Tajvan

 

diszno_eve_kisiv.jpg

Magyarország

Forrás: findyourstampsvalue.com

Okosotthon technológiát tesztel a belga posta

2019. január 17. MagyarPosta

A Zalando start-up cég és a belga posta közösen teszteli az okosotthon technológiát, amely lehetővé teszi a futároknak, hogy vásárlók otthonába tegyék le a csomagot, akár úgyis, hogy az ügyfél nincs otthon.

megerkezik_a_futar.jpg

A szolgáltatás egy appon keresztül működik, amelyet összekötnek a lakás okoscsengőjével és egy okoszárral. A tesztelésben közel 400 belga online vásárló vett részt, akiknek otthonát okoscsengővel és okoszárral szerélték fel.

Ha a futár megérkezik, megáll az ajtónál és megnyomja az okoscsengőt. A csengő jelez a vásárló okostelefonjának, hogy megérkezett a csomagja. Az ügyfél inaktiválja az okoszárat, azaz kinyitja az ajtót akár többszáz kilométer távolságból!

kinyitja_az_ajtot.jpg

A kézbesítést kamerán keresztül követheti az ügyfél, akár a futárral is egyeztethet.

a_user_nezi_a_kamerat.jpg

A futár bemegy lakásba, és leteszi a csomagot, majd kimegy és becsukja az ajtót.

berakja_a_csomagot.jpg

Majd a kézbesítés lezárásával a vásárló a házát is visszazárhatja az applikáción keresztül.

A tesztelésben résztvevők 93%-a folytatná a szolgáltatást a tesztidőszak után is, a kényelem legyőzte a kezdetben felmerülő bizalmatlanságot.

hazajon_az_ugyfel.jpg

Forrás: retaildetail.eu és corporate.zalando.com

Zenélő postaláda az Egyesült Királyságban

2018. december 07. MagyarPosta

A Royal Mail zenélő postaládát állított fel négy városban a királyság területén. Ha éppen Londonban, Cardiffben, Belfastban vagy Edinburgh-ben jársz a karácsonyi időszak alatt, érdemes felkeresned a csilingelő postaládát. Hamar felismered, hiszen gyönyörű festett hópelyhek és hólepel díszíti a különleges levélgyűjtőt.

 

singing_postbox.jpg

 

A postaláda a legnépszerűbb karácsonyi dalokkal köszönti a levélfeladásokat, de vannak olyan szerencsés emberek, akiknek a Mikulás kíván kellemes karácsonyt!

Az angol posta egyik vezetője, Simon Barker így nyilatkozott az eseményről: „Fontos számunkra, hogy decemberben karácsonyi hangulatot is kézbesítsünk. A készülődés során mindenképpen szerettünk volna egy kis játékosságot is belevinni az ünnepi küldemények feladásába.”

 

Forrás: dailymail.co.uk

Norvégiában hamarosan robot viszi ki a leveleket

2018. november 05. MagyarPosta

Egy világban, ahol már az e-mailek és csevegő alkalmazások a mindennapos kapcsolattartási forma, egy kézzel írt levél könnyen tűnhet múltszázadinak. Hallottunk már légipostáról, mozgó (vasúti) postáról, vízipostáról, drón által kézbesített küldeményekről, és próbálkozásokat robotpostással! Ez utóbbi megoldást próbálják ki Norvégiában.

tn_acd3058.jpg

A norvég posta és a Buddy Mobility startup közösen teszteli a robotpostást. A robotok egy nagy négykerekű dobozhoz hasonlítanak, amelyek 6 km/órával közlekednek. Az elektromos járművek egy töltéssel 40 km-t tesznek meg, utána töltés szükséges, amely általában 4 óráig tart. A robotpostás akár 100 címzettnek is kiviszi a küldeményt egy nap alatt. A robot az érkezés előtt egy applikáción keresztül üzen az ügyfélnek, hogy a közelben van, jöjjön a küldeményéért.

Miután az összes csomagot, levelet kézbesítette, visszatér a postára, ahol feltöltik és megpakolják a következő adag küldeménnyel.

A robotok jelenleg tesztfázisban működnek Kongsberg lakóövezetében.

Forrás: digitaltrends.com és kyburz-switzerland.ch

Az én tanárom, az én hősöm

2018. szeptember 28. MagyarPosta

Biztos mindenkinek van iskolás korából olyan élménye, amely az egyik tanárát a legjobbá teszi. Felnőttként is sokszor idézünk tőlük, a nevelőktől hallott életbölcsességeket tovább is adjuk családunknak, ismerőseinknek.

A Fülöp-szigeteken nemzeti tanárok hónapja zajlik: egész hónapban a nevelőket ünneplik. A posta My Teacher, My Hero (Az én tanárom, az én hősöm) elnevezéssel bélyeget bocsátott ki a napokban. A bélyeget Rodine Teodoro készítette, amely egy tanárnőt ábrázol, aki türelmesen vezeti és tanítja a kisdiákot egy szebb jövő fényében. A kibocsátásnak az is célja volt, hogy a felhívja a figyelmet a tanítás értékére, és a tanárok fontosságára.

fulop.jpg

 

Salamat po teacher elnevezéssel versenyt is indított a Fülöp-szigeteki posta. A Salamat Po azt jelenti filippínó nyelven, hogy köszönöm. A feladat, hogy az általános és középiskolás diákok kézzel írott levélben tudassák tanáraikkal, hogy mennyire hálásak nekik, ezzel is jelezvén, hogy fontosnak tartják őket. A szervezők bíznak abban, hogy a diákok kedvet kapnak a további levélíráshoz is, akik az esetek nagy részében szívesebben használnak a modern kommunikációs csatornákat, okostelefonokat és közösségi médiát.

„Ezekkel a levelekkel és bélyegekkel figyelmet szentelünk szeretett és keményen dolgozó tanárainknak, akik fontos szerepet töltenek be jövő diákjainak formálásban, vezetik és gondoskodnak róluk.” mondta Joel Otarra, postaügyi miniszter.

Forrás: findyourstampsvalue.com

Bélyegen a horvát válogatott

2018. szeptember 19. MagyarPosta

A horvát posta bélyeggel ünnepli a horvát futball-válogatott idei FIFA Világbajnokságon nyújtott kiváló teljesítményét.

blog_horvat_posta.jpg

Az ezüstérmet hozó helyezés az egyik legkiemelkedőbb teljesítménye a válogatottnak. A reptéren közel fél millió ember várta a csapatot.

„A nemzeti focicsapat szereplése az Oroszországban megrendezett világbajnokságon elképesztő teljesítmény volt. Büszkék vagyunk, hogy lehetőségünk van arra, hogy ezt a felemelő érzést és ünnepi hangulatot még egy kicsit tovább élhetjük meg a bélyegekkel.” –mondta a horvát posta vezetője.

Forrás: findyourstampsvalue.com és epostshop.hr