3+1 dolog, amit a Postára bízhatsz a nyaralásod alatt

2019. július 08. MagyarPosta

Voucher kinyomtatva, csomagok összepakolva, víz, villany lezárva, virág megöntözve. Látszólag minden adott, hogy nyugodtan indulhass a jól megérdemelt nyári pihenőre. Aztán amint kilépsz a kapun, szemed sarkában bevillan a postaláda, és rögtön vele a kérdés is: mihez kezdj leveleiddel, amíg távol vagy? Mert ugye nem lenne jó arra hazaérkezni, hogy nyaralás alatt az otthonod besurranó tolvajok prédája lett, s a rövid pihenőt hosszú ügyintézés kövesse!

link-hoang-uoqar2poxmo-unsplash_500x285px.jpg

Adj kulcsot a szomszéd néninek? Biztosan akarod, hogy legszemélyesebb ügyeidbe így (is) bepillanthasson? Vagy kérd meg barátaidat, akik kelletlen mosollyal vállalják, hogy minden nap még egy plusz kört tegyenek munka után, míg te a lábadat lógatod?

Vagy kockáztatsz mégis, és hagyod gyűlni a számlaleveleket, értesítőket, képeslapot, míg a tömött postaláda egyszer csak azt kiállja: „Nincsenek itthon, szabad a pálya!”?

Egyszerű a válaszunk mindhárom kérdésre: Ugyan, bízd inkább a Postára!

Annyi a teendőd, hogy az elutazásod előtt megrendeled a postán valamelyik Kényelmi szolgáltatásunkat!

 1. Kérhetsz Utánküldést, ezesetben küldeményeidet az általad megadott címre kézbesíti a postás.
 2. Rendelhetsz Ismételt kézbesítést is, amikor te határozhatod meg, hogy a küldeményt mikor és hol szeretnéd átvenni.
 3. A Küldeményőrzés szolgáltatással pedig a leveleket legfeljebb 30 napig megőrzi a posta, ezt követően pedig átveheti a címzett személyesen, vagy kérheti a kézbesítésüket.

Mindhárom szolgáltatás személyesen rendelhető meg, de ha van hűségkártyád a Magyar Postánál, akkor online is igénybe veheted a számodra legideálisabb szolgáltatást! Bármelyiket is választod, nyugodtan utazhatsz!

Ha a postádat már biztonságban tudod, és te is megérkeztél az úticélodra, ideje megörökítened az élményt! Az Instagram is trendi, de azért saját fotóból egyedi képeslapot küldeni 2019-ben, az az igazán menő!

+1: Sender! Ismered?

Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor címzettünk ennyire személyes, egyedi képeslapot talál a postaládájában. Ehhez elegendő letöltened a Sender applikációt, tetszés szerint megszerkeszteni a képet, sőt még különböző filterekkel is cizellálhatod a remekműved! Majd címzés, üzenetírás, mentés - a posta pedig nyomtatja és hagyományos papír képeslapként kézbesíti. Az elsőt ráadásul ingyenesen!

Androidosként innen, iOS felhasználóként pedig innen töltheted le a Sender applikációt.

Kellemes nyaralást!

A Posta ingyen kézbesíti a kisiskolások képeslapjait

2019. július 02. MagyarPosta

„Üdvözletem küldöm a nyaralásról! Nagyon jól érzem magam! Puszi” - Sokunk számára ismerősen csengő mondatok ezek. Vagy azért, mert magunk is leírtuk gyerekkorunkban jópárszor, amikor táborban vagy a nagyinál nyaraltunk, vagy azért, mert mi kaptuk, kapjuk csemetéinktől a rövid, de mindennél többet érő üzenetet.

kajla-500px.jpg

Hiszen ez a pár sor azt jelenti, hogy megnyugodhatunk, gyermekünk egészséges és élvezi a nyaralást, egyúttal pedig jólesően vehetjük tudomásul, hogy fontosak vagyunk számára annyira, hogy megvegye a képeslapot, megírja, felbélyegezze, és elküldje nekünk.

Idén nyáron most felnövő generációt is szeretnénk megismertetni a képeslapírás értékével és kedvet csinálni ahhoz, hogy ha örömöt akarunk szerezni a családtagjainknak, barátainknak, vagy egyszerűen az élményt akarjuk megosztani velük, akkor ne csak telefont, hanem olykor tollat is ragadjunk. Idén júliusban és augusztusban a képeslap- és bélyegvásárlás terhét levesszük a kisdiákok válláról.

A Magyar Turisztikai Ügynökség „Hol vagy, Kajla?” kampányában Kajlát, a virtuális kölyökkutyát követve országszerte 41 látványosságnál és további számos turisztikai ponton kapnak ingyenesen Kajla képeslapot az alsó tagozatos kisiskolások, így elegendő csak megírni, egy levélgyűjtőbe bedobni a lapot. A gyermekek összesen 41 nagyszerű helyet fedezhetnek fel Kajlával, miközben folyamatosan bővül a tudásuk az országról. A 41 látványossághoz, 41 féle képeslap készült, az alábbi képeslapsorozattal kedvet kaphat bárki arra, hogy családjával felkerekedjen, meglátogassa Magyarország csodáit, és az élményeket megossza egy képeslapküldésével.

A képeslapokat a Facebook oldalunkon lehet megtekinteni.

Így néz ki egy adathalász email!

2019. június 13. MagyarPosta

Akár valódinak is tűnhet elsőre a kinézet miatt, de ha figyelmesek vagyunk, több olyan jelet is felfedezhetünk, amelyekből tudható, hogy hamis a megkeresés, feltehetően adatainkat vagy esetleg pénzünket akarják megkaparintani.

adathalasz_email.jpg

5 jel, amely láttán biztosak lehetünk abban, hogy adathalász email érkezett:

1. nem rendeltem semmilyen terméket, és nem is várok senkitől csomagot

2. ha beírom a nyomkövetési oldalon a jelzett azonosító számot nem ad eredményt

3. Az e-mail szövege sok esetben fordítóprogrammal készül, így magyartalan és helyesírási hibákat tartalmaz

4. adatokat vagy pénzt kérnek

5. nyereményt ajánlanak, de ehhez kattintani kell egy ismeretlen weboldalra és ott személyes adatokat megadni

Sajnos, egyre többen kapnak adathalász emailt vagy sms-t egy ismert szolgáltató nevében. A Magyar Postához is rendszeresen érkeznek ilyen tartalmú bejelentések.

Mit lehet tenni?

 1. soha ne adjuk ki személyes adatainkat,  bankszámlaszámot, jelszavakat
 2. ne válaszoljunk se sms-ben, se emailben, inkább töröljük azonnal
 3. a szolgáltató ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődni, ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban

 Kérjük, mindenki legyen körültekintő!

Régi megoldás, modern köntösben

2019. május 08. MagyarPosta

Fontos levelet vár, de se ideje, se lehetősége személyesen átvenni? Adjon meghatalmazást az átvételre online!

emeghatalmazas2-500_blogra.jpg

Míg korábban csak személyesen a postán, vagy épp két tanú aláírásával hitelesítve rendelkezhettünk küldeményeink átvételéről, addig mostantól bárhol, bármikor, akár külföldről is, az interneten keresztül adhatunk meghatalmazást ismerősünknek, barátunknak, vagy szomszédunknak.

Ez a lehetőség hiánypótló azok számára, akik rendszeresen elfoglaltak vagy hosszabb ideig otthonuktól távol élnek. Az on-line meghatalmazás tértivevényes, vagy ajánlott levelek, csomagok, sőt akár utalvány átvételére is adható.

Az eMeghatalmazással személyre szabhatjuk, hogy ki, mikor, milyen típusú küldeményünket veheti át - helyettünk. Egy meghatalmazás több kézbesítési címre is adható, és egyidejűleg több meghatalmazott is megjelölhető csakúgy, mint az, hogy pontosan milyen küldeményeket vehet át a meghatalmazott: az összes küldeményt, csak leveleket, vagy csak a nyugdíjat.

Tetszőlegesen választhatjuk meg a meghatalmazás idejét is: legalább 1 napos (a rendelkezést követő munkanaptól kezdődő), de legfeljebb 5 éves érvényességi időintervallumban gondolkodhatunk. Ráadásul ez az idő meghosszabbítható, csökkenthető, vagy akár vissza is vonható, sőt, az egyes meghatalmazottakhoz más-más érvényességi időszakok is kapcsolhatók.

A szolgáltatás igénybevételének alapfeltétele, hogy regisztráljunk a www.posta.hu ÉnPostám felületen, személyes adatainkat hitelesítsük az Ügyfélkapun keresztül, vagy ha van ÉnPostám kártyánk, akkor annak posta.hu-s regisztrációnkhoz történő hozzárendelésével, ezt követően pedig már kattinthatunk is az eMeghatalmazásra.

Jó hír, hogy még az átvételre jogosító ún. meghatalmazotti igazolványért sem kell bemenni a postára, hanem kipostázzák azt az érintettnek, aki innentől kezdve könnyedén eljárhat helyettünk.

Mivel a meghatalmazottak személyazonosságát és jogosultságát kézbesítésekor a postás minden esetben ellenőrzi, így otthonunktól távol is maximálisan biztonságban tudhatjuk küldeményeinket.

Az eMeghatalmazás szolgáltatásról további részleteket itt olvashat.

Legyen idén magyar a legszebb zenei tematikájú bélyeg!

2019. április 29. MagyarPosta

2019-ben is megvan minden esély arra, hogy magyar bélyeg nyerjen! Talán ismerős lehet a felhívás, hiszen tavaly is indult magyar bélyeg a legszebb zenei tematikájú bélyeg versenyben, ahol ezüst érmet nyert.

bernstein_fdc.jpg

Az idei magyar versenyző a Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját köszöntő – a szavazási oldalon 61-es sorszámot viselő – alkalmi bélyeg. A nemzetközi hírű amerikai zeneszerző - a 20. század egyik legnagyobb karmester egyénisége, a televíziós zenei ismeretterjesztés műfajának megteremtője egyben kiváló zongorista - tiszteletére kibocsátott bélyeg Nagy Péter grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

A szavazás menete:

 1. A www.motivgruppe-musik.com oldalon a piros színű „>>>Wählen Sie die schönste Musikbriefmarke 2018 <<<” feliratra kell kattintani.
 2. A kínálatból kiválasztani a három leginkább tetsző bélyeget és a „Zum Abstimmungsformular (neues Fenster)” ikonra kattintani.
 3. Itt kell megadni a sorszámát a három kiválasztott bélyegnek (a magyar sorszáma a 61-es), továbbá a szavazó nevét, e-mail címét és országát. Ezt követően az „Absenden” mezőre kell kattintani. Ezzel meg is történt a szavazás.
 4. A megadott e-mailcímre a szavazásról egy visszaigazoló e-mail érkezik.

A szavazatokat 2019. július 31-ig várják a szervezők. Szavazz te is, hogy idén magyar legyen a legszebb bélyeg!

 

Idén április 11-én van a Logisztika Napja

2019. április 11. MagyarPosta

Április 11-én van a magyar költészet napja, de azt bizonyára kevesen tudják, hogy idén ezen a napon van a logisztika napja is.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság először 2012-ben csatlakozott a Német Logisztikai Társaság kezdeményezéséhez, mely minden évben április második csütörtökjére tervez szakmai ismeretterjesztő programokat laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt.

e_auto.jpg

A hazai csomaglogisztikai piac jelentős szereplője, piacvezető szolgáltató a Magyar Posta. Az ügyfelek országszerte több mint 3000 ezer ponton - postákon, partner PostaPontokon és csomagautomatában - vehetik át a megrendelt termékeiket, csomagjaikat.

Társaságunk 6 logisztikai központtal, 12 logisztikai üzemmel rendelkezik. A csomag- és küldeménykézbesítést 3700 gépjárművel valamint 23 darab elektromos triciklivel és 8000 kerékpárral látja el. A járművek mintegy 91 millió kilométert tesznek meg évente.

További érdekességek a csomagkézbesítésről a Posta Facebook oldalán.

50 éve léptünk először a Holdra

2019. március 25. MagyarPosta

Július 20-án lesz a holdra szállás 50. évfordulója. A napokban az amerikai posta (USPS) két bélyeget bocsátott ki a jeles alkalomra.

Az egyik bélyegen az Apollo 11 egyik űrhajósa, Buzz Aldrin híres „portréja” látható, akinek űrhajós sisakján visszatükröződik a fotós, Neil Amstrong alakja.

A másik bélyegen is egy fénykép látható, 2010-ben készítette Gregory H. Revera a Holdról, sárga ponttal jelölve a Nyugalom tengerét.

 moon-landing-stamps.jpg

 

A USPS-en kívül Man-sziget postája is adott ki bélyegsorozatot a történelmi pillanat évfordulójára. A sorozat elkészítéseben segített a postának a NASA Johnson Space Center egykori igazgatója, George Abbey, korábbi asztronauták és NASA alkalmazottak:

mann.JPG

 

A Magyar Posta már több alkalommal köszöntötte a holdra szállás alkalmát bélyegen. Legközelebb  július 8-án tervezi bélyegblokk kiadását az évforduló tiszteletére.

Forrás: usps.com és findyourstampsvalue.com

Tedd könnyebbé a hétköznapi pénzügyeket!

2019. március 07. MagyarPosta

Van egy jó ötleted a mindennapos pénzügyek intézésére vagy a készpénzmentesítésre? Jelentkezz az EFISZ pályázatára!

efisz_facebook_post_logok.png

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) a magyar készpénzkímélő elektronikus fizetési szolgáltatást nyújtó társaságok szakmai szervezete. A szervezetnek a Magyar Posta is tagja.

Az EFISZ „Elektronikus Fizetési Megoldások” címmel ötletpályázatot hirdet a hazai főiskolások és egyetemisták számára.

Pályázni lehet minden olyan innovatív ötlettel, amely megkönnyíti a hétköznapi pénzügyeket, valamint felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra.Ha az alábbi témakörökben neked is van egy ötleted, próbáld ki magad egy szakmai zsűri előtt! Például az alábbi topikokban várják a pályázati anyagokat:

 • Magyarország készpénzmentesítése
 • Digitális szerződéskötés
 • Biztonságos elektronikus vásárlási szempontok
 • Fizetés 50 év múlva
 • A plasztikkártya jövője
 • Blockchain

Ha esetleg attól tartasz, hogy az ötletedhez nincs még például applikáció, ebben a pályázatban ez most nem probléma! Nem kötelező kész szoftverrel indulni. Neked csak a koncepciót kell megküldeni pályázat formájában 2019. április 15-ig.
Nézd meg a pályázat részleteit az EFISZ oldalán.

7 tévhit a vámkezeléssel kapcsolatban

2019. február 14. MagyarPosta

the-clearance-process.png

Ha az Európai Unió bármely országában adták fel a küldeményemet, nem kell utána adót és vámot fizetni, hiszen ez vámszempontból belföldi küldeménynek számít a vámunió miatt.

TÉVEDÉS, ugyanis kivételt képeznek azok a küldemények, amelyek ugyan az EU területéről érkeznek, de harmadik (EU-n kívüli) országból származnak (pl. számos USA-ból származó küldemény németországi vámraktárból érkezik), és még nem történt meg a vámkezelésük. Ilyen esetben, mivel az ún. szabad forgalomba bocsátás nem történt meg, ezért ezt a célországban, ebben az esetben Magyarországon szükséges megtenni, azaz az ilyen termékeknél Magyarországon az értéktől függően áfa-, esetleg vámfizetési kötelezettség merülhet fel.

A Posta dönt arról, hogy melyik küldemény kerül vámkezelés alá, és melyik nem.

TÉVEDÉS, a válogatást - saját kockázatkezelési szempontjai és tapasztalatai alapján - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi. Ezen szempontrendszer alapján különíti el a vámkezelésre kijelölt küldeményeket.

Nem számítok vámkezelésre, mert az általam rendelt áru értéke nem éri el a 22 eurót.

TÉVEDÉS, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalata szerint a Postára beérkező, 22 euró alattinak jelzett küldeményekből vizsgálatra kiválasztottak 82 százalékában az áru értéke a valóságban magasabb volt, mint amit a küldemény csomagolásán feltüntettek. Emiatt vámkezelésre olyan küldeményeket is kijelölhetnek, amelyek csomagolásán a vámmentes határ alatti érték van megjelölve.

Érdemes inkább az Árutovábbítást választani a Postai vámügynöki szolgáltatás helyett, hiszen az olcsóbb.

TÉVEDÉS, az említett két vámkezelési mód egymástól eltérő kezelést takar, nem csupán árban különböznek. Árutovábbítás esetén a Posta nem intézi a küldemény vámkezelését, azt a címzettnek szükséges kezdeményeznie a területileg illetékes vámhatóságnál, a helyi vámügynökségen keresztül. Ez az árutovábbítási díjon felül további költségeket, plusz utánajárást és időt jelenthet.

Ajándékba kapott áru esetén egyáltalán nem kell fizetni áfát vagy vámot.

TÉVEDÉS, önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! Ajándék esetén is van adó- és vámfizetési kötelezettség, csak az értékhatár magasabb, mint a vásárolt termékeknél. Magánszemélytől magánszemélynek Európai Unión kívülről küldött küldemény esetében 45 euró az adó- és vámmentes határ, 150 euróig pedig csak áfát kell fizetni, efölött adó- és vámköteles.a vámmentesség pedig 150 euróig. Az ajándék értéke alatt ilyen esetben azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban, stb. megvásárolható. Ha az értéke miatt adó- és/vagy vámköteles, akkor ugyanúgy szükséges az Egyszeri import vámkezelési megbízást kitölteni a posta részére és igazolni a küldemény tartalmát és értékét.

A szállítási költség nem tartozik bele a küldemény teljes értékébe.

TÉVEDÉS, a szállítási költség az ún. vámérték részét képezi, amely alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiszabja az esetleges adó- és vámterheket.

Rendeltem ugyanattól az e-kereskedőtől egy 15 eurós, egy 16 eurós, valamint egy 21 eurós terméket, egyik sem éri el a 22 eurós határt, így nem szükséges fizetnem.

TÉVEDÉS, ebben az esetben az egy küldeményben lévő áruk értéke összeadódik, azaz egy 15 eurós, egy 16 eurós és egy 21 eurós terméket tartalmazó csomag 52 euró értékűnek számít vámszempontból.