A Nagy-Korallzátony élővilága bélyegen

2018. augusztus 13. MagyarPosta

2018 augusztusa a bélyeggyűjtés hónapja Ausztráliában. Az eseményre 5 gyönyörű bélyeget bocsátott ki az ausztrál posta, melyeken a Nagy-Korallzátony jellegzetes állatai találhatók.

 

aus_belyeg_v2_blogra.jpg

A Nagy-Korallzátony Ausztrália legjelentősebb természeti kincse. A zátony 2,300 km hosszú, még az űrből is látszódik. A természeti csoda megőrzésére és gondozására 1975-ben az akkori ausztrál kormány létre hozta a Nagy-Korallzátony Tengeri Parkot. A látványosságot 1981-ben az UNESCO a Világörökség részé nyilvánította.

„2018 a Nagy-Korallzátony éve. Az öt bélyeg hangsúlyozza a zátony élővilágának szépségét és sokféleségét. Sajnos, a globális felmelegedés a zátonyt is veszélyezteti. Bízunk benne, hogy a bélyegekkel fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy tehetünk a változásért.

Forrás: findyourstampsvalue.com és auspost.com.au

Bélyegeken a 45 éves AC/DC!

2018. július 27. MagyarPosta

Az ausztrál hard rock zenekar 45. születésnapja alkalmából az ausztrál posta egy 20 darabból álló bélyeggyűjteményt adott ki.

Mivel érdemelte ki az együttes, hogy bélyegre nyomják őket?

A nyilvánvaló okokon kívül – több tucat sláger, remek buli alapanyag, kiváló koncertek - , az alábbi rekordokat tudhatják magukénak:

  • több mint 200 millió lemezt adtak el
  • az 1980-ban megjelent Back In Black album 42 millió eladott példánynál jár
  • a Highway To Hellnek „csak” 15 millió gazdája van
  • a Black Ice albumból megjelenés hetében 1,76 millió darabot adtak el.

    acdc-stamps-aus-post_blogra.jpg


Érdekesség, hogy a zenekar korábbi frontembere, Bon Scott postásként is dolgozott. :)

A 20 darabból álló bélyeggyűjteményen 16 stúdióalbum, 2 koncert-, egy filmzene album és az Amerikában kiadott lemezük borítója szerepel. Néhány ausztrál rajongó azonban kifogásolta, hogy a bélyegképeken amerikai borító is szerepel.

Az ausztrál posta a felvetésre azzal reagált, hogy minden esetben a legnagyobb példányszámban eladott lemez borítókép került a bélyegekre.

Forrás: auspost.au, kulturpart.hu, rockbook.hu

Manapság már a pimasz kutyák is bocsánatot kérnek!

2018. július 09. MagyarPosta

Bear és Bull keverék kutyusok, akiket Carol 6 éve fogadott örökbe. Bár sok figyelmet kapnak, a ház környékét és az udvart sokszor háborús övezetté alakítják: a csöveket szétkapják, megrágják az ajtókat és már három fűnyírót is tönkre tettek.

blogra_kepeslap.jpg

Nemrég a csibészségek listájára egy postás is felkerült. A gyanútlan kézbesítő csak a munkáját végezte: bedobta a postaládába a leveleket, és már autózott is volna tovább, ámde a kutyák elfoglalták az utasteret, és éppen a gondosan elkészített ebédjét fogyasztották.

A postás nem volt bosszús, viszont aggódott az ebekért, és az alábbi üzenetet hagyta a gazdájuknak:

„Hello, kiszálltam a kocsiból, hogy bedobjam a küldeményedet a postaládába, és addig a kutyáid bemásztak a járgányomba. Megették az ebédemet, amiben volt tojás, répa és tökmag. Nem tudom, hogy elrontották-e a gyomrukat, mindenesetre jobb, ha tudsz róla!”

Ez a figyelmesség teljesen meghatotta a gazdit, és a következő kézbesítéskor gondoskodott az ebéd pótlásáról és egy bocsánatkérő levélről, amelyen ez olvasható:

blogra_level.jpg

„Sajnáljuk, hogy megettük az ebédedet! Köszönjük, hogy megosztottad velünk! A gazdánk üzeni, hogy hálás a figyelmeztető üzenetért. Mi annyira nem, mert eléggé kikaptunk.”

Forrás: thedodo.com

50 éves az Ükhadsereg!

2018. július 05. MagyarPosta

Nagy-Britannia postája, a Royal Mail az Ükhadsereg (Dad’s Army) című sorozat 50. évfordulóját bélyegekkel köszönti.

A bélyegeken a főszereplők egy-egy híres mondatai olvashatók:

blog_dad-army-stamps_panic.jpg

Az Ükhadsereg az első olyan sorozat a szigetországban, amely bélyegeken is visszaköszön.

A Radio Times magazin Mainwaring parancsnok "Buta fiú!" felkiáltását a TV történelem 25 legnépszerűbb idézetei között jegyzi:

blog_skynews-captain-mainwaring_4334151.jpg

Sajnos ma már csak egyetlen színész él az eredeti csapatból, Ian Lavender, aki Private Pike karakterét játszotta. Lavender azt nyilatkozta nemrég, hogy:

„Rendkívül megindító, hogy saját magamat láthatom egy bélyegen. Te sem gondoltad volna, hogy egy élő embert látsz egy bélyegen a királynőn kívül! Sosem reménykedtem abban, hogy ez valaha bekövetkezik, annyira valószínűtlen!”

Forrás: findyourstampsvalue és bbc.co.uk

 

A magyar légiposta rövid históriája

2018. július 04. MagyarPosta

A légiposta története Amerikában kezdődött. 1859-ben John Wise Jupiter nevű hőlégballonjával 123 levelet vitt volna a 25 mérföldre lévő Crawfordsville-be. Sajnos a szélviszonyok miatt nem jutott el a faluba.

A 19. században leginkább hadicélokra használták ezt a kommunikációs formát. 1870-ben például az orosz megszállás alatt a párizsiak léggömbökkel és postagalambokkal tartották a kapcsolatot a külvilággal.

Az első légipostajárat Magyarországon még az I. világháború alatt, 1918-ban indult. Az Osztrák-Magyar Monarchia a rossz vasúti összeköttetés miatt teremtette meg. A járatok hajnalban indultak, egy-egy katonai repülőgép hozott postazsákokat Bécsből, Krakkóból, Lembergből és Kijevből is. Júliusban két gép is lezuhant, a szerencsétlenségben 4 pilóta elhunyt. A szolgáltatást ettől kezdve szüneteltették.

repulo_posta_bg.jpgAz évfordulóra emlékezve a mai napon 100 éves a „REPÜLŐ POSTA” felülnyomás megnevezéssel szelvényes forgalmi bélyeg jelent meg. Az újdonság mától kapható a Filapostán, továbbá megrendelhető bármelyik postán, vagy a képre kattintva a webshopban is.

Forrás: turizmusonline.hu

Posta 4.000 méter felett

2018. június 15. MagyarPosta

Kopár hegyek, elhagyatott hágók, kacskaringós folyók szelte tájakon is van élet.

A Himalája mellett, a Spiti völgyben található Hikkim, a világ legmagasabban lévő lakott települése, 4.400 méteres magasságban, és még postája is van!

volgy.jpg

A pici posta a környező falvak kapcsolata is egyben a külvilággal. A hikkimi posta 4-5 falut lát el, az itt élők a postai ügyeik intézésén túl egyszerűbb banki ügyeiket is rendezhetik.

A települések földrajzi adottságai miatt a kézbesítők a levelek, küldemények nagy részét kizárólag gyalog tudják kivinni. Ők akár napi 46 kilométert is gyalogolhatnak hegyeken és völgyeken át.

postai.jpg

A posta időnként átvételi helyként is funkcionál, sokan itt kapják meg a tengerentúli utazásokhoz szükséges útlevelet és egyéb dokumentumokat.

A környéken a hálózati lefedettség korlátozott, internet is csak nemrég óta van. A helyiek télen sokszor akár 6 hónapig is elzárva élnek egymástól, de ők ezt inkább békésnek, mint kellemetlennek érzik.

Forrás: bbc.com

Legyen a Megyeri híd a legszebb!

2018. június 13. MagyarPosta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget, amivel a tagországok azonos értékeit és a filatélia fontosságát is bemutatják.

A tagországok 2018-ra a hidak témakört választották. A hidak funkcionalitásuk mellett mindig az összeköttetés és a kapcsolatok szimbólumai. Sok híd kiemelkedő építészeti megoldás, látványukkal a táj lenyűgöző részei. Idén is megrendezik az EUROPA-bélyegek közötti szépségversenyt, melyen esélyes a magyar versenyző is. Szavazni az alábbi linken tudsz szeptember 9-ig!

A magyar Hidak című bélyegkisív Kara György grafikusművész munkája. A bélyegképeken a szépségversenyen részt vevő Megyeri híd címlet mellett a Kőröshegyi völgyhíd látható:

_blog_hidak.jpg

A Magyar Posta 2008 óta rendszeresen és sikeresen vesz részt az EUROPA-bélyegek szépségversenyén.

I. helyezést elért bélyegek:

tovább

Ezt a bélyeget nyugodtan megnyalhatod!

2018. június 07. MagyarPosta

Az amerikai posta hamarosan jeges, színes jégkrém bélyegeket bocsát ki. A nyári édességek széles választéka megtalálható a bélyegeken, amelyeket Margaret Berg álmodott meg akvarell technikával.

2db_jegkrem_blog.jpg

Ha megkaparod a bélyegeket, akkor édes nyári illatokat fogsz érezni! Az aroma a kiwi, görögdinnye, áfonya, eper, csoki, gyömbérsör és a kóla illatát idézi fel. Kiváló kiegészítő a nyári bulimeghívókra, képeslapokra vagy akár a szerelmeslevelekre.

jegkrem.JPG

Forrás: USPS.com, findyourstampsvalue.com, fastcodesign.com

Üzenj te is lemezborítóval!

2018. június 04. MagyarPosta

Korábbi blogbejegyzésünkből megismerhetted, hogy mi az a mail art. Ha szívesen gyűjtenél inspirációt az első alkotásodhoz, menj a Postamúzeumba!

 

pom_26496.jpg

 

Miket láthatsz?

Bélyegekkel teljesen beborított, lemezborítóból hajtogatott, fényképekkel, grafikákkal, tollal és viaszpecséttel díszített borítékok, színesre pingált vágódeszka és fiókoldal, maratott üveglap, bőr tokból kikandikáló postakürt, tejesdobozokból készült csomag – mindezek postán továbbított valódi küldemények , melyeket szeptember 16-ig láthatsz a Postamúzeumban!

A kreatív pályázatot a Postamúzeum és a Kelet-Európa Modern Képtár hirdetette meg mail art, küldeményművészet, képzőművészet műfajokban Magyar Posta 150 címmel. A pályázatra 86 alkotás érkezett. Mindegyik pályázaton megjelent a humor, a játékosság és az alkotókedv. A kiállítást szeptember 16-ig tekintheted meg.

Ízelítő a Mail Artokból:

pom_26513_m.jpg

pom_26554.jpg

pom_26538.jpg

Forrás: Postamúzeum
Fotók: Hajdú
József

 

Te is megrendelheted Meghan Markle-t és Harry herceget!

2018. május 17. MagyarPosta

A Royal Mail, Nagy Britannia postája a napokban bocsátja ki Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvőjét üdvözlő bélyeget.
egybelyeg.jpeg

A bélyegíveken egy-egy képet láthatunk, amelyek a jegyesfotózáson készültek.

A jegyesfotókat Alexi Lubomirski, new yorki fotós készítette 2017 decemberében. Vélhetően a szombati esküvőt követően is ilyen szép portrékat láthatunk majd, hiszen az esküvőn is Lubomirski fog majd fotózni.

belyeg.jpg

2011-ben Vilmos herceg esküvőjét is köszöntötte a brit posta bélyegen:
vilmos_es_kate_middleton.jpeg

Forrás: huffingtonpost.com