7 tévhit a vámkezeléssel kapcsolatban

2019. február 14. MagyarPosta

the-clearance-process.png

Ha az Európai Unió bármely országában adták fel a küldeményemet, nem kell utána adót és vámot fizetni, hiszen ez vámszempontból belföldi küldeménynek számít a vámunió miatt.

TÉVEDÉS, ugyanis kivételt képeznek azok a küldemények, amelyek ugyan az EU területéről érkeznek, de harmadik (EU-n kívüli) országból származnak (pl. számos USA-ból származó küldemény németországi vámraktárból érkezik), és még nem történt meg a vámkezelésük. Ilyen esetben, mivel az ún. szabad forgalomba bocsátás nem történt meg, ezért ezt a célországban, ebben az esetben Magyarországon szükséges megtenni, azaz az ilyen termékeknél Magyarországon az értéktől függően áfa-, esetleg vámfizetési kötelezettség merülhet fel.

A Posta dönt arról, hogy melyik küldemény kerül vámkezelés alá, és melyik nem.

TÉVEDÉS, a válogatást - saját kockázatkezelési szempontjai és tapasztalatai alapján - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi. Ezen szempontrendszer alapján különíti el a vámkezelésre kijelölt küldeményeket.

Nem számítok vámkezelésre, mert az általam rendelt áru értéke nem éri el a 22 eurót.

TÉVEDÉS, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalata szerint a Postára beérkező, 22 euró alattinak jelzett küldeményekből vizsgálatra kiválasztottak 82 százalékában az áru értéke a valóságban magasabb volt, mint amit a küldemény csomagolásán feltüntettek. Emiatt vámkezelésre olyan küldeményeket is kijelölhetnek, amelyek csomagolásán a vámmentes határ alatti érték van megjelölve.

Érdemes inkább az Árutovábbítást választani a Postai vámügynöki szolgáltatás helyett, hiszen az olcsóbb.

TÉVEDÉS, az említett két vámkezelési mód egymástól eltérő kezelést takar, nem csupán árban különböznek. Árutovábbítás esetén a Posta nem intézi a küldemény vámkezelését, azt a címzettnek szükséges kezdeményeznie a területileg illetékes vámhatóságnál, a helyi vámügynökségen keresztül. Ez az árutovábbítási díjon felül további költségeket, plusz utánajárást és időt jelenthet.

Ajándékba kapott áru esetén egyáltalán nem kell fizetni áfát vagy vámot.

TÉVEDÉS, önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! Ajándék esetén is van adó- és vámfizetési kötelezettség, csak az értékhatár magasabb, mint a vásárolt termékeknél. Magánszemélytől magánszemélynek Európai Unión kívülről küldött küldemény esetében 45 euró az adó- és vámmentes határ, 150 euróig pedig csak áfát kell fizetni, efölött adó- és vámköteles.a vámmentesség pedig 150 euróig. Az ajándék értéke alatt ilyen esetben azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban, stb. megvásárolható. Ha az értéke miatt adó- és/vagy vámköteles, akkor ugyanúgy szükséges az Egyszeri import vámkezelési megbízást kitölteni a posta részére és igazolni a küldemény tartalmát és értékét.

A szállítási költség nem tartozik bele a küldemény teljes értékébe.

TÉVEDÉS, a szállítási költség az ún. vámérték részét képezi, amely alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiszabja az esetleges adó- és vámterheket.

Rendeltem ugyanattól az e-kereskedőtől egy 15 eurós, egy 16 eurós, valamint egy 21 eurós terméket, egyik sem éri el a 22 eurós határt, így nem szükséges fizetnem.

TÉVEDÉS, ebben az esetben az egy küldeményben lévő áruk értéke összeadódik, azaz egy 15 eurós, egy 16 eurós és egy 21 eurós terméket tartalmazó csomag 52 euró értékűnek számít vámszempontból.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr4514627260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása