Macskák szolgálatban

2016. február 15. postar

Alkalmazottak voltak, fizetésük volt, nyugdíjba mentek, sőt volt, amelyiknek nekrológ is járt. A postamacskák története.

tibs.jpg

Ahogy egy korábbi posztban is már érintettük a témát, a brit posta 1868-tól alkalmazott hivatalosan macskákat, amikor a rágcsálóprobléma eluralkodott a Királyi Postán Londonban. A heti 1 schillinges bérrel alkalmazott három macskának hat hónapja volt, hogy megszabadítsa az egerektől és patkányoktól a postahivatalt. A négylábúak teljesítették kötelességüket, így az elégedett munkaadók az elkövetkező évtizedekben is alkalmazták őket, immáron számos postán a szigetországban. 

1953-ban komoly felháborodást keltett, mikor kiderült, hogy a macskák már 1873 óta nem kaptak fizetésemelést. A posta akkori helyettes vezetőjének még a parlament alsó háza előtt is felelnie kellett a kérdésben.

Az egyik leghíresebb cica a „Nagy Tibs” volt, aki 14 évig tartotta rágcsálómentesen a főpostát. Haláláig, 1964-ig dolgozott szorgalmasan. Mérete is emlékezetessé tette, ugyanis több mint 10 kilósra nőtt fénykorában.

Az utolsó macska alkalmazott, Bleckie, 1984-ben pusztult el. 

De nem csak a britek, hanem az amerikaiak is tartottak macskát a postákon. A New York-i hivatalban olyannyira megszaporodtak, hogy 1904-ben az egyik postai főellenőr 60 macskának adott partit a saját 81. születésnapja alkalmából. A menü borjúmáj és birkavese volt. 

Bár nem feltétlenül hivatalos alkalmazásban, de postások kísérőjeként is feltűnnek időnként a szőrös kedvencek. A dél-angliai Lyme Regisben a Beezley nevű vörös macska rendszeres kézbesítőtársa volt a helyi postásnak, akinek a kerékpárja kosarában utazott, a levelek tetején.

voros2.jpg

Egy másik cica pedig akkor lett a postás rendszeres kísérője, miután egy esős napon biztonságos menedéket talált a táskájában. Gazdája nem bánta, hogy Charlie rendszeresen csatlakozott egy-egy körre a helyi postáshoz, mert igazán társaságkedvelő macska, aki nem szeret egyedül lenni és unatkozni. Nem véletlen, ha az utolsó történetek kapcsán beugrik Postás Pat, a kedvelt rajzfilmfigura, aki elválaszthatatlan macskájával, Jess-szel járja a vidéket. 

Persze nem csak macskák dolgoztak a postáknak, hanem sok másfajta állat teljesített már szolgálatot különböző minőségben. Erről korábbi posztunkban, IDE kattintva olvashatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr408392756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása