Levelet kaptam, lájf! (Posta és zene)

2015. augusztus 24. postas_nick

Most következő bejegyzésünkben lehull a lepel a titokzatos dalról, ami generációkon átívelően tartotta lázban a zenehallgatókat. Tényleg levelet kap az Opus együttes énekese? S kiket ihletett még meg zeneileg a levélküldemény vagy egyszerűen csak a levelezés kultusza? Zenei sorozatunkban most ezt vettük nagyító alá, a sorozat korábbi részeihez ide kattintsatok: Postman Pat, Képeslapok, Postások a zene világában.

 Fonográf: Levél a távolból

A Fonográf együttes kultikus dala egy levélváltás útján történő szakításról szól, zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét pedig Bródy János írta. A dalt később Koncz Zsuzsa előadása is ismertté tette.

 

 

Jóska, levelet hozott a posta

Bizonyára sokan ismerik az örökzöld slágert is, amely a viszonzatlan szerelemről mesél, Paudits Béla előadásában pedig külön élvezetes.

 

 

Cseh Tamás: Levél nővéremnek

1977-es Levél nővéremnek című album Cseh Tamás első, Másik Jánossal közösen jegyzett nagylemeze, amelynek dalsorrendje a levélírás folyamatának analógiájára épül fel. A levél címzettje egy fiktív nővér, Irén.

 

Nick Cave & The Bad Seeds: Love Letter

A levélfajták közül nem maradhatnak ki a szerelmes levelek sem: most Nick Cave balladáját válogattuk be kategóriagyőztesnek. 

 

Ákos: Utolsó levél

Egy párkapcsolat végéről mesél. az elhagyott fél foglalja össze a történteket, egy utolsó, soha meg nem írt levélben.

 

 

Levelet kaptam, lájf! – opus együttes Live is Life című dala

A Levelet kaptam, lájf cím egy félrehallás okozta névadás eredménye, amely generációkon átívelve, töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. Az osztrák Opus együttes 1984-es Live is life című dalában ugyanis az érthetetlennek tűnő angol szöveg olyan értelmes vagy értelmesnek tűnő magyar behelyettesítést kapott, amelynek segítségével a sláger egy villámcsapás alatt énekelhetővé vált az idegen nyelvű szövegre kevésbé érzékeny fülűek számára is.

A jelenség értelmezői között olyan magyarázat is felbukkant, amely szerint az együttes tagjai Magyarországon hallották a „levelet kaptam” kifejezést, s mivel megtetszett nekik, beépítették egyik soron következő dalukba.

Az évtizedes rejtélyre végül fény derült, amikor a banda honlapján a dalszövegre kattintunk: világosan látszik, hogy a vitatott szövegrész angolul is halandzsa: Labadab dab dab live.

 

 

The Box Tops - The Letter

 S még egy legendás, korszakidéző dal 1967-ből a végére.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr307729968
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása