PostaZene - 1. rész: Please Mr. Postman!

2015. július 07. postas_nick

Ahogyan a levelezés, a bélyegek vagy maga a postás alakja beépült a hétköznapjainkba: úgy hatott maga a mindenkori posta intézménye is kultúránkra. Számos történet, anekdota, vagy éppen mítosz, babona szövődik a postai kultúra köré. Sok művészeti területre volt ihletadó hatással, ennek eredünk most nyomába kultúrtörténeti sorozatunkban. Sorra vesszük, melyek azok az ismert vagy még kevésbé ismert dalok, amelyek szorosan vagy esetleg csak érintőlegesen, de kapcsolódnak a postához.

 

Sorozatunk első része az emblematikus Please Mr. Postman című sláger. A dalt eredetileg Georgia Dobbins, William Garrett, Freddie Gorman, Brian Holland és Robert Bateman jegyzik szerzőként. A The Marvelettes banda mára örökzöldnek számító dala 1961-es megjelenését követően sokáig vezette a Billboard Hot 100 zenei toplistát. Az amerikai lánybanda a detroiti Motown kiadónál jelentette meg a listavezető dalt, amely a lemezvállalat és a banda első komolyabb sikere is volt egyben. A dalban valaki kedvese levelét várja a frontról.

A fülbemászó dal népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy 1963-ban a The Beatles, majd 1974-ben a The Carpenters is feldolgozta, sőt az utóbbi együttes előadásában ismét listavezető lett a dal 1975-ben.

 Íme a The Carpenters változata:

 

S itt hallgatható meg, ahogyan a Beatles feldolgozta: 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr357606672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása