Tavaszváró karneváli forgatagok a világon

2015. február 19. postar

Ilyenkor tél vége felé már éledezik a természet, kibújnak az első hóvirágok. Mindenki arra vágyik, hogy jöjjön már a tavasz, a napsütés, a meleg. Ennek a vágynak, életörömnek a megnyilvánulása a télbúcsúztató időszak a farsang, a karneválok ideje. Nem csoda, hogy a bélyegek tervezőit is megihlette a színek kavalkádja.

brasiliana_rioi_karneval.jpg

Brazil karnevál Brasiliana, Riói karnevál 1983

A karneváli időszak az elmúlt hetekben kezdődött, és Húshagyókeddel – vagy ahogyan sok karneválozó országban nevezik a Mardi Gras-szal - ér véget. Ezeket a vallási gyökerű ünnepségsorozatokat Latin-Amerikában kivételes hangsúllyal rendezik meg. Az öröm, a vidámság, mulatozás napjai ezek, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt előtt.

karnevaldominika.jpg

Maga a karnevál szó a latin ’carne vale’ kifejezésből ered, ami a hús elhagyását jelenti. Az eseménysorozat európai eredetű, azonban mégis a riói karnevált tartják a legjelentősebbként számon a világban. A latin-amerikai és karibi térségben szinte kivétel nélkül megünneplik ezt az időszakot. Országonként és régiónként eltérő sajátosságok jellemzőek, azonban a zene, a tánc, és a maskarák mindegyikben főszerepet kapnak. Közös jellemzőjük még, hogy a keresztény vallási elemek keverednek az őslakosság hitvilágának elemeivel, illetve igen erőteljes az Afrikából idehurcolt rabszolgák hit- és hiedelemvilágának hatása. Ezektől válik aztán igazán színpompássá a karneváli forgatag.

st_vincent-szigeteki_karneval.jpg
Saint Vincent és Grenadine-szigetek 1984 -es 4 címletes sorozat.

A sorozat érdekessége, hogy tervezője Vásárhelyi Gyula, magyar származású grafikus, aki a világ legtöbb bélyegét tervezte, melyek témáiba, amikor csak lehetett belecsempészett magyar szereplőket is.

Mindenkinek ismerősek a Riói karnevál csillogó, élettől duzzadó képei a televízióból vagy az internetről, de azért Európából sem tűntek el a teljesen a karneváli hagyományok, gondoljunk csak a velencei forgatagra vagy például kistestvérére a londoni Notting Hill karneválra. Bár ez utóbbit manapság nyáron tartják, eredetileg szintén a farsangi időszakban rendezték. Nem meglepő módon a londoni karibi közösség kezdte el ünnepelni, aztán vált a multikulturális város egyik jelentős eseményévé.

Ne feledjük a mohácsi busójárást sem, amely a télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A velencei karneválhoz hasonlóan itt is az egyik legfőbb eleme a karneváli öltözetnek a különleges és elengedhetetlen maszk, amely eredetileg fűzfából készült és állatvérrel festették. Persze elmaradhatatlan része a maskarának a szőrmebunda és a kereplő is. A népszokás szerepel az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség listáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr717188273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása