100. évforduló 5 évig

2014. augusztus 08. postar

Nem csak a Magyar Posta emlékezik meg az első világháborúról. A brit posta 2014-től kezdve 2018-ig minden évben kiad majd megemlékező bélyegeket, a tervek szerint összesen 30-at, az első nagy világégésről. 

vh_pipacs.JPG

Az első bélyegsorban háborús verstől, az emlékművön át, pipacsos festményig sok minden szerepel. A britek egyébként minden évben pipacsot (kitűző formájában) tűznek megemlékezésül a hajtókájukra, illetve ezt hordták a veteránok is. Nem véletlen, hogy az idén kiadott bélyegek között az elsők között szerepel ez a virág.

A sematizált pipacs 1920 óta a háborúban szolgált, elesett katonák jelképe, az emléknaphoz közeledve minden évben árulják a kitűzőket, mára leginkább Nagy-Britanniában és a Nemzetközösség országaiban, a belőle származó bevétellel pedig a korábban és jelenleg szolgáló katonákat segítik.

A pipacs azért lett szimbolikus növény, mert amikor a háború végigsöpört Európán, a csatamezőkön ez volt egyike a kevés virágnak, ami újra éledt és hamar benőtte a földeket a harcok után. A vérpiros virágról ráadásul az egyik ikonikus, szintén a háború mementójává vált a Flandria mezején című vers is megemlékezik.

John McCrae orvos, a kanadai gyalogezred tisztje írta a költeményt, 1915-ben, miután tanúja volt egy barátja halálának a fronton.

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek…

Egy másik bélyeg témája a „Mária hercegnő ajándékdoboz”, amelyet 1914 karácsonyán juttattak el az egyenruhásoknak. Az akkor 17 éves hercegnő által indított kezdeményezés keretében a katonák a rézdobozban karácsonyi lapot, a hercegnőről egy képet és ajándékot kaptak. Így például pipát, dohányt vagy édességet, írókészletet tartalmazott a kis csomag.

A Királyi Posta ügyfélkapcsolati igazgatója szerint az I. világháború oly mértékben befolyásolta a történelem alakulását, hogy annak hatásait máig érezzük, ezért tartják fontosnak a bélyegsor kiadását a következő öt évben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr316587689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása