Hencegett a gyilkos, lebukott

2014. március 21. postar

Nem is olyan régen írtunk egy bélyegről, ami lehet, hogy árverési rekordokat fog döntögetni a nyár elején New Yorkban. Aki szeretné elolvasni az 1 centes magenta-bíbor bélyeg kalandos történetét, hogy hogyan került egy elítélt kezére, az ide kattintva megteheti.

De most folytassuk barangolásunkat a legértékesebb bélyegek világában. Kezdjük is rögtön a világon a legelsővel, az 1840-ben Viktória királynő uralkodása alatt kiadott Penny Blackkel. (Erről a bélyegről is írtunk már korábban.) A bélyeg önmagában nem számít ritkaságnak, mert elég sok fennmaradt belőle, mégis van oka, hogy szerepelhet a legdrágábbak között, amellett, hogy az legelső cím birtokosa is.

pennybath.jpg

Világritkaság

Van néhány méregdrága változata. Itt van mindjárt a Bath-i levél (nyitókép), amelynek a felhasználás dátuma a különlegessége. A bélyeget május 1-re már kinyomtatták, de csak május 6-tól volt felhasználható. Ennek ellenére előfordult, hogy május 6-a előtt is felhasználtak belőle néhány példányt, a legkorábbi ismert bélyegzésként sokáig a május 2-i bélyegzővel ellátott példány volt ismert.

Bath postamestere, Thomas Moore Musgrave volt az a figyelmetlen alkalmazott, aki a kijelölt határidő előtt elfogadta bélyeggel feladott levelet. A Bath-i levél ma is világritkaság, 1990-ben mintegy 100.000 dollárt adtak érte. 1999. július elején azonban David Feldman árverező cége előállt egy május 1-i bélyegzővel ellátott, Londonban feladott példánnyal, így a bathi-i postamester lekerült a legfigyelmetlenebb postai alkalmazottak listájának éléről. Az 1840. május 1-jén feladott levél végül mintegy félmillió dollárért kelt el.

Egy király vette meg

A legdrágább bélyegek között szerepelnek a kék Mauritius bélyegek, amelyeknek története is kalandos. Kevés is készült belőlük, hibásan lettek nyomtatva, de most elsősorban fókuszáljunk az árukra, V. György angol király egy aukción 1450 £ fizetett egy postatiszta Kék Mauritiusért 1904-ben, ami egy világrekord volt abban az időben (ez ma kb. 137,500 £, vagyis 230.000 dollár). Állítólag az egyik titkár a hír hallatán megjegyezte, hogy "valami átkozott bolond" hatalmas összeget fizetett egy bélyegért, mire György király közölte: "Én vagyok az átkozott bolond".

Bordeaux_Cover.jpg

Minden idők legdrágább filatéliai objektuma ezidáig a Bordeaux-i levél, amelyen egy narancs és egy kék színű Mauritius bélyeg látható, ennek leütési ára kis híján 4 millió dollár volt 1993-ban. Hírek szerint a levél jelenlegi tulajdonosa arra készül, hogy árverésre viszi a különleges ritkaságot.

2005 októberében csaknem 3 millió dollárért kelt el az USA-ban a „Z-rácsos Benjamin Franklin” bélyeg. Az 1868-ban nyomtatott egy centes ritkaságból mindössze két példány ismert, különlegességét a papírba dombornyomott mintázata adja. Jelenlegi tulajdonosa William H. Gross, aki a világ legismertebb bélyeggyűjtői közé tartozik. A 2005 októberében a Mystic Stamp cég által rendezett árverésen vásárolta meg a bélyeget, méghozzá úgy, hogy egy összefüggő négyes tömböt adott érte a legismertebb amerikai tévnyomatból, a Fordított Jenny néven ismert légiposta bélyegből. Az üzlet egészen pontosan 2.970.000 dollár értékben köttetett meg.

Gyilkosságot követtek el érte, ma több mint 2 millió dollárt ér

Persze nem maradhatnak ki a felsorolásból a hawaii misszionárius bélyegek sem, amikért még gyilkosságot is elkövettek. A törékeny, vékony papírra nyomtatott bélyegek közül a legritkább a kétcentes – ebből összesen 15 példány ismert -, amiért 1892-ben a francia Hector Giroux bélyeggyűjtő meggyilkolta honfitársát, a szintén bélyeggyűjtő Gaston Leroux-t. A nyomozó, aki maga is bélyeggyűjtő volt, felismerte az indítékot és felfedezte, hogy hiányzik a bélyeg. A detektív rávette a gyanúba keveredett Giroux-t, hogy mutassa meg a bélyeggyűjteményét, és a hiú gyűjtő nem tudott ellenállni, hogy el ne hencegjen a ritkasággal – egyben tette bizonyítékával.

dawsoncover.jpg

A Dawson-levél az egyetlen ismert, hawaii misszionárius bélyegekkel bérmentesített fennmaradt küldemény. Ez a példány egy gyár levelezésének darabja volt, amit a gyár bezárása után égetés útján akartak megsemmisíteni. A kemencét azonban olyan szorosan tömték meg, hogy a tűz kialudt. A gyárat bezárták, a terület 35 évvel később történt eladása után pedig egy tisztítómunkás találta meg a kemencében maradt leveleket. A Dawson-levél jelenlegi tulajdonosa körülbelül 2 és negyed millió dollárt fizetett az itt látható, perzselt szélű darabért 2013-ban.

A legdrágább magyar

Rögtön az első magyar bélyegből, az 1867-ben kibocsájtott 5 krajcárosból készült egy tévnyomat 3 kr-os értékjelzéssel. A „Kőbánya” bélyegzéssel ellátott, teljes postai küldeményen fennmaradt tévnyomatok csak 1938-ban bukkantak fel. A Bécsből Budapestre költözött Pfeiffer család üzleti levelezését ekkor vásárolta meg teljes egészében egy magyar bélyeggyűjtő, Gál László, aki a két, tévnyomattal bérmentesített, Kőbánya bélyegzésű levelet az iratok közt megtalálta. A harmadik hibátlan példány csak 1997-ben került elő, Dr. Pákozdy Károly gyűjteményéből, amit örökösei ekkor árvereztek el.

kobanya.jpg

A Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank közösen vásárolta meg 38 millió Ft leütési áron. (A jutalékokkal együtt 41.8 millió Ft volt a végső összeg.) A ritkaságot a budapesti Bélyegmúzeumban helyezték letétbe, így a nagyközönség számára is megtekinthető.

Arany, ezüst, drágakő

Végül jöjjenek azok a bélyegek, amelyek nem azért drágák mert történeti ritkaságok, hanem mert valami olyan értékes anyagból készültek, ami alaposan megdobja az árukat. Az első színarany, dombornyomott bélyeget az afrikai Gabonban adták ki 1965-ben. A francia „focibélyeg” színezüstből áll. Még furcsább a maga nemében Guinness-rekorder, 1972-ben kibocsátott Nixon-ékszerbélyeg: mint a világ legmagasabb névértékű bélyege nem csupán aranyból áll. A két kis piros pötty ott középen nem más, mint két kis rubin!

aranygabon.jpg

Valószínűleg nem sok postai küldemény akad, amelyet ezzel a bélyeggel láttak el… Aminthogy valószínűleg nem sok olyan küldemény akadhatott, amelyet a 2011-ben kiadott Magyarország új alaptörvénye-blokkal bérmentesítettek. A blokkon látható Szent Korona 23 karátos aranyfóliás dombornyomással készült, a blokk exkluzív változatán a Koronát díszítő ékkövek helyén kilenc darab csiszolt üvegkristály csillog. Kristályokat már Ausztria is bevetett a bélyegeken. 2004-ben egy olyan bélyegblokkal állt elő, amelyet valódi Swarovski-ékkövek díszítenek.

Alkotmany_Blokk kovekkel-1.jpg

Az információkért köszönet a Bélyegmúzeumnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr295866035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása