Hányszor is csenget a postás?

2014. február 04. postar

A világon, úgy tűnik, kétféle trend van, vagy egyre többször vagy pár év múlva egyáltalán nem. Ez bizony nagyon nem mindegy, ha nem is szó szerint értendő. A világ sok országában téma, hogy hányszor is kézbesítsen egy héten a posta. A postásokkal, kézbesítőkkel régen, illetve falun talán ma is sokkal közvetlenebb volt a kapcsolat. Hiszen a postás kapcsolatot jelentett a világgal, esetleg az informális híreket is hozta-vitte, amikor erre a technológia még egyéb lehetőséget kevésbé biztosított.

Kézbesítés 1948.jpg

Persze jó esetben ma is ismerjük a postást, aki éveken keresztül jár hozzánk, adott esetben ő is megkérdezi, hogy hogy vannak a gyerekek és viszont.

Franciaországban nemrég a posta a lakosság véleményét kérte arról, hogy milyen kézbesítési szolgáltatással lennének elégedettek, úgynevezett „lakossági konferenciákat" szervezetek. Ennek egészen frissen, most januárban lett meg az eredménye, amiből az derült ki, hogy különösen a városlakók például elvárnák a szombati kézbesítést is. A francia posta vezérigazgatója szerint nekik is követniük kell a trendet és megfelelni az elvárásoknak a folyamatos jelenlét, elérhetőség tekintetében.

A kanadai posta ellenben teljesen szeretné megszüntetni az otthoni kézbesítést. Ezt a tervek szerint öt éven belül fokozatosan meg is teszik. Úgynevezett közösségi küldeménydobozokat kívánnak helyette létrehozni. Hogy ez hogyan működne - Vagyis mindenki kiválasztja majd a saját leveleit, csomagját belőle? Vagy mindenkinek lesz egy kódja hozzá? – arról egyelőre nem szól a fáma. Mindenesetre az elképzelés érdekes, és igen sok kérdést vet fel az egyszerű használóban is, különös tekintettel a biztonságra.

Az ausztrál posta is közvéleményt kutatott, amiben annak a lehetőségét is felvetette, hogy fizetni kellene a mindennapos kézbesítésért. Mondjuk éves szinten nem túl jelentős összeget, 30 dollárt, azaz 6000 forintot, vagy maradna az ingyenesség, de csak hetente háromszor. Elképzelhető, hogy mekkora volt a felháborodás az ötletre.

Van, ahol már ma is fizetős, mintegy plusz szolgáltatás a házhoz kézbesítés. Az Egyesült Arab Emirátusokban legtöbben postafiókba kapják küldeményeiket. Aki mégis kéri a házhozszállítást az kódolt hűtőmágnest kap, ami beazonosítja a címet.

Ha már kódok és okos gépek, várható volt, hogy előbb-utóbb a postaládára is kitalálnak valamit. A Mr.Postman egy olyan szerkezet, ami külsőre hagyományos postaláda, ugyanakkor ha kézbesítés történik, üzenetet küld a tulajdonosnak, sőt virtuális kulccsal nyitható, így csak a valóban jogos tulajdonos férhet hozzá.

Közben az Amazon és a DHL is drónokat tesztel, és bár először kacsának bizonyultak a hírek, egyre inkább úgy tűnik, hogy a kézbesítésnek ezen légi formájával is előbb-utóbb meg kell majd barátkozni a világon.

A Magyar Posta jelenleg hétköznapokon kézbesít, de a csomagokat különdíj fejében szombaton is szállítják 70 településen.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr915792510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.