Posta 4.000 méter felett

2018. június 15. MagyarPosta

Kopár hegyek, elhagyatott hágók, kacskaringós folyók szelte tájakon is van élet.

A Himalája mellett, a Spiti völgyben található Hikkim, a világ legmagasabban lévő lakott települése, 4.400 méteres magasságban, és még postája is van!

volgy.jpg

A pici posta a környező falvak kapcsolata is egyben a külvilággal. A hikkimi posta 4-5 falut lát el, az itt élők a postai ügyeik intézésén túl egyszerűbb banki ügyeiket is rendezhetik.

A települések földrajzi adottságai miatt a kézbesítők a levelek, küldemények nagy részét kizárólag gyalog tudják kivinni. Ők akár napi 46 kilométert is gyalogolhatnak hegyeken és völgyeken át.

postai.jpg

A posta időnként átvételi helyként is funkcionál, sokan itt kapják meg a tengerentúli utazásokhoz szükséges útlevelet és egyéb dokumentumokat.

A környéken a hálózati lefedettség korlátozott, internet is csak nemrég óta van. A helyiek télen sokszor akár 6 hónapig is elzárva élnek egymástól, de ők ezt inkább békésnek, mint kellemetlennek érzik.

Forrás: bbc.com

Legyen a Megyeri híd a legszebb!

2018. június 13. MagyarPosta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget, amivel a tagországok azonos értékeit és a filatélia fontosságát is bemutatják.

A tagországok 2018-ra a hidak témakört választották. A hidak funkcionalitásuk mellett mindig az összeköttetés és a kapcsolatok szimbólumai. Sok híd kiemelkedő építészeti megoldás, látványukkal a táj lenyűgöző részei. Idén is megrendezik az EUROPA-bélyegek közötti szépségversenyt, melyen esélyes a magyar versenyző is. Szavazni az alábbi linken tudsz szeptember 9-ig!

A magyar Hidak című bélyegkisív Kara György grafikusművész munkája. A bélyegképeken a szépségversenyen részt vevő Megyeri híd címlet mellett a Kőröshegyi völgyhíd látható:

_blog_hidak.jpg

A Magyar Posta 2008 óta rendszeresen és sikeresen vesz részt az EUROPA-bélyegek szépségversenyén.

I. helyezést elért bélyegek:

tovább

Ezt a bélyeget nyugodtan megnyalhatod!

2018. június 07. MagyarPosta

Az amerikai posta hamarosan jeges, színes jégkrém bélyegeket bocsát ki. A nyári édességek széles választéka megtalálható a bélyegeken, amelyeket Margaret Berg álmodott meg akvarell technikával.

2db_jegkrem_blog.jpg

Ha megkaparod a bélyegeket, akkor édes nyári illatokat fogsz érezni! Az aroma a kiwi, görögdinnye, áfonya, eper, csoki, gyömbérsör és a kóla illatát idézi fel. Kiváló kiegészítő a nyári bulimeghívókra, képeslapokra vagy akár a szerelmeslevelekre.

jegkrem.JPG

Forrás: USPS.com, findyourstampsvalue.com, fastcodesign.com

Üzenj te is lemezborítóval!

2018. június 04. MagyarPosta

Korábbi blogbejegyzésünkből megismerhetted, hogy mi az a mail art. Ha szívesen gyűjtenél inspirációt az első alkotásodhoz, menj a Postamúzeumba!

 

pom_26496.jpg

 

Miket láthatsz?

Bélyegekkel teljesen beborított, lemezborítóból hajtogatott, fényképekkel, grafikákkal, tollal és viaszpecséttel díszített borítékok, színesre pingált vágódeszka és fiókoldal, maratott üveglap, bőr tokból kikandikáló postakürt, tejesdobozokból készült csomag – mindezek postán továbbított valódi küldemények , melyeket szeptember 16-ig láthatsz a Postamúzeumban!

A kreatív pályázatot a Postamúzeum és a Kelet-Európa Modern Képtár hirdetette meg mail art, küldeményművészet, képzőművészet műfajokban Magyar Posta 150 címmel. A pályázatra 86 alkotás érkezett. Mindegyik pályázaton megjelent a humor, a játékosság és az alkotókedv. A kiállítást szeptember 16-ig tekintheted meg.

Ízelítő a Mail Artokból:

pom_26513_m.jpg

pom_26554.jpg

pom_26538.jpg

Forrás: Postamúzeum
Fotók: Hajdú
József

 

Te is megrendelheted Meghan Markle-t és Harry herceget!

2018. május 17. MagyarPosta

A Royal Mail, Nagy Britannia postája a napokban bocsátja ki Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvőjét üdvözlő bélyeget.
egybelyeg.jpeg

A bélyegíveken egy-egy képet láthatunk, amelyek a jegyesfotózáson készültek.

A jegyesfotókat Alexi Lubomirski, new yorki fotós készítette 2017 decemberében. Vélhetően a szombati esküvőt követően is ilyen szép portrékat láthatunk majd, hiszen az esküvőn is Lubomirski fog majd fotózni.

belyeg.jpg

2011-ben Vilmos herceg esküvőjét is köszöntötte a brit posta bélyegen:
vilmos_es_kate_middleton.jpeg

Forrás: huffingtonpost.com

Mail art avagy borítékművészet

2018. május 07. MagyarPosta

A Mail art művészek által elindított kezdeményezés, amelynek célja, hogy az művészi alkotásaik ne csak a múzeumokig jussanak el. A művészi borítékok több napig készülnek, a befejezett verziókon találhatunk hímzéseket, festéseket vagy akár rajzokat is. Regisztráció után bárki küldhet és fogadhat ilyen alkotásokat. Ez a fajta művészet gyorsan bekebelezte a kreatív embereket, így a mozgalom hamar világméretűvé vált.

mosonyi_eva_3_blogra.jpg

Hazánkban az egyik legaktívabb Mail artista Mosonyi Éva, aki már hetedik éve a körforgás részese.

Éva már kapott borítékot Kanadából, Mexikóból és Japánból is. A borítékhoz ritkán tartozik levél is, de ha mégis, akkor az általában egy jókívánság vagy egy leírás arról, hogy hogyan készült az adott különleges boríték.

mosonyi_eva_blogra.jpg

Ha kedvet kaptál, akkor az alábbi oldalon találsz bővebb információt: http://iuoma-network.ning.com/

mosonyi_eva_2_blog.jpg

Forrás: www.pecsma.hu

Ötmillió forintos magyar bélyegritkaság

2018. május 04. MagyarPosta

A magyar bélyegtörténelem az 1867. június 1-jén megjelent, Ferenc Józsefet ábrázoló bélyeget tekinti az első magyar kibocsátású bélyegnek. Akkor is, ha annak nyomtatása még Bécsben történt. Ugyanakkor a hazai bélyegnyomtatásra sem kellett sokáig várni, a szintén Ferenc Józsefet ábrázoló 1871. május 1-jén kibocsátott bélyeg  már a budai Állami Nyomdában készült.

Mit tippelsz, mennyiért szerezhetnél meg egy ilyen régi bélyeget?

1871.jpg

Május 19-én a Darabanth Aukciósház magyar bélyegekkel és más postatörténeti emlékekkel kapcsolatban szervez árverést. A rendezvény egyik legértékesebb főszereplője a 25 krajcáros bélyegekből álló 1871-es tízes tömb lesz. A bélyegritkaság kikiáltási ára 5 millió forint.

A filatelisták örömére nem ez lesz az egyetlen különlegesség az árverésen 1871-ből:

A Bolond Istók hetilap újságkivágásán egy ritka hírlapbélyegpár található, amelynek indító ára 1,4 millió forint. A piros 25 krajcáros kőnyomatos bélyeggel ellátott levél kedvezőbb árról indul, 1,3 millió forintról.


Forrás: Világgazdaság 2018.04.26. 14. oldal

Andrea, a vízi kézbesítő

2018. április 23. MagyarPosta

Már nem csak természeti szépségeire lehet büszke Spreewald, hanem vízi kézbesítőnőjére, Andrea Bunarra is.
nemet_posta_blogra.jpg

A spreewaldi csónakos kézbesítésnek már több mint 120 éves hagyománya van Brandenburg tartományban. Németország ezen részén a legtöbb címzett szárazföldről nem megközelíthető, így Andrea egy sárga egyevezős postáscsónakkal viszi a leveleket.

A kézbesítőnő hetente megközelítőleg 600 levelet és 70 csomagot kézbesít. Az ügyfelek ekkor átadhatják neki kisebb küldeményeiket, illetve ilyenkor szokta a három levélgyűjtőszekrényt is kiüríteni kézbesítő útja során.

andrea.jpeg

Forrás: DPDHL.DE és Hajozas.hu

 

Anyák napi bélyegek 1957-től napjainkig

2018. április 09. MagyarPosta

Idén május 6-án lesz Anyák napja. Mindenütt a világon hagyomány, hogy megünnepeljék az év egy napján az anyákat. A legtöbben virággal, a gyerekek verssel, a távolélők képeslappal köszöntik őket. Az anyák iránti tiszteletet és végtelen szeretetet számtalanszor örökítették meg bélyegeken is a világ több országában.

Íme, ízelítőül, a világ számos tájáról gyűjtöttünk nektek anyaságot ábrázoló bélyegeket az elmúlt mintegy 60 évből:

 

anyak_napja_1957_rainbow_stamp_club_1.png

1957. Egyiptom

 1969_kina.png

 1969. Kína

003_anyasag_preview.jpg

1974. Magyarország (Kass János: Anyaság)

laosz_1989_stampboards.jpg

1989. Laosz

senegal_2009.jpg

2009.Szenegál

Szeretetet kifejezni sokféleképpen lehet: szavakkal, érintéssel, odafigyeléssel, együtt töltött idővel, és néha ajándékozással, csupán azért, hogy örömet szerezzünk szerettünknek.

Tudtad, hogy a Magyar Posta személyes bélyeg szolgáltatásával Te is készíthetsz egyedi ajándékot?

Te választod ki, hogy milyen kép kerüljön a bélyegre. Ez lehet a rólad, vagy édesanyádról, nagymamádról készült kép, vagy akár közös fotó is.

A weboldalunkon található szerkesztő felületen könnyedén feltöltheted fotódat, és az alapív kiválasztása után akár pár kattintással megrendelheted a személyre szabott egyedi bélyegedet. A bélyeggel feladhatod képeslapodat, leveledet, de a mappába, képkeretbe helyezett bélyegív is emlékezetes ajándék lehet.

Próbáld ki itt.

Forrás: www.stampboards.com és www.rainbowstampclub.blogspot.hu

Bélyegkülönlegességei eladásával osztja fel vagyonát egy cseh filatelista

2018. március 23. MagyarPosta

Ludvík Pytlícek bélyeggyűjteménye 1,22 millárd forint értékű lehet nagyságrendileg. A Burda aukciósház már Pytlícek 3400 bélyegét árverésre bocsátotta, a nagyrésze már tavaly márciusban elkelt 23,2 millió forintért.


A legértékesebb darabot nemrég 90 millió forintért adta el az aukciósház. Az eredeti bélyeget még Ausztriában adták ki négy csehszlovák korona értékben. Csehszlovákia megalakulása után felülbélyegezték a Posta Ceskoslovenská 1919 felirattal:

1919_csehszlovak_belyeg.JPG

Hivatalosan nem tudjuk, hogy ki az új gazdája a történelmi bélyegnek, de a szakértők a híres német filatelistára, Christoph Gartnerre voksolnak.

Pytlícek – aki tagja az elit Club 100 de Monte-Carlo de l’Elite de la Philatélie bélyeggyűjtő nemzetközi társaságnak – azért bocsátotta árverésre kollekcióját, hogy vagyonát szétoszthassa családja körében.

A legszebb bélyegeket a szakma számon tartja, tegyünk a listájukra egy magyar bélyeget!

A 2017-ben kibocsátott zenei tematikájú bélyegek körében a www.motivgruppe-musik.com internetes oldal bélyegszépségversenyt hirdetett.

A szavazás menete:

  1. A www.motivgruppe-musik.com oldalon a piros színű „>>>Wählen Sie die schönste Musikbriefmarke 2017<<<” feliratra kell kattintani.
  2. A kínálatból ki kell választani a három leginkább tetsző bélyeget és a „Zum Abstimmungsformular (neues Fenster)” ikonra kattintani.
  3. Itt kell megadni a sorszámát a három kiválasztott bélyegnek (a magyar sorszáma az 54-es), továbbá a szavazó nevét, e-mail címét és országát. Ezt követően az „Absenden” mezőre kell kattintani. Ezzel meg is történt a szavazás.

A megadott e-mailcímre a szavazásról egy visszaigazoló e-mail érkezik.

 

Forrás:

fidelio.hu/plusz/2018/03/19/majdnem_8_millio_cseh_koronaert_kelt_el_egy_belyegritkasag_pragaban/

és www.burda-auction.com