Te is megrendelheted Meghan Markle-t és Harry herceget!

2018. május 17. MagyarPosta

A Royal Mail, Nagy Britannia postája a napokban bocsátja ki Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvőjét üdvözlő bélyeget.
egybelyeg.jpeg

A bélyegíveken egy-egy képet láthatunk, amelyek a jegyesfotózáson készültek.

A jegyesfotókat Alexi Lubomirski, new yorki fotós készítette 2017 decemberében. Vélhetően a szombati esküvőt követően is ilyen szép portrékat láthatunk majd, hiszen az esküvőn is Lubomirski fog majd fotózni.

belyeg.jpg

2011-ben Vilmos herceg esküvőjét is köszöntötte a brit posta bélyegen:
vilmos_es_kate_middleton.jpeg

Forrás: huffingtonpost.com

Mail art avagy borítékművészet

2018. május 07. MagyarPosta

A Mail art művészek által elindított kezdeményezés, amelynek célja, hogy az művészi alkotásaik ne csak a múzeumokig jussanak el. A művészi borítékok több napig készülnek, a befejezett verziókon találhatunk hímzéseket, festéseket vagy akár rajzokat is. Regisztráció után bárki küldhet és fogadhat ilyen alkotásokat. Ez a fajta művészet gyorsan bekebelezte a kreatív embereket, így a mozgalom hamar világméretűvé vált.

mosonyi_eva_3_blogra.jpg

Hazánkban az egyik legaktívabb Mail artista Mosonyi Éva, aki már hetedik éve a körforgás részese.

Éva már kapott borítékot Kanadából, Mexikóból és Japánból is. A borítékhoz ritkán tartozik levél is, de ha mégis, akkor az általában egy jókívánság vagy egy leírás arról, hogy hogyan készült az adott különleges boríték.

mosonyi_eva_blogra.jpg

Ha kedvet kaptál, akkor az alábbi oldalon találsz bővebb információt: http://iuoma-network.ning.com/

mosonyi_eva_2_blog.jpg

Forrás: www.pecsma.hu

Ötmillió forintos magyar bélyegritkaság

2018. május 04. MagyarPosta

A magyar bélyegtörténelem az 1867. június 1-jén megjelent, Ferenc Józsefet ábrázoló bélyeget tekinti az első magyar kibocsátású bélyegnek. Akkor is, ha annak nyomtatása még Bécsben történt. Ugyanakkor a hazai bélyegnyomtatásra sem kellett sokáig várni, a szintén Ferenc Józsefet ábrázoló 1871. május 1-jén kibocsátott bélyeg  már a budai Állami Nyomdában készült.

Mit tippelsz, mennyiért szerezhetnél meg egy ilyen régi bélyeget?

1871.jpg

Május 19-én a Darabanth Aukciósház magyar bélyegekkel és más postatörténeti emlékekkel kapcsolatban szervez árverést. A rendezvény egyik legértékesebb főszereplője a 25 krajcáros bélyegekből álló 1871-es tízes tömb lesz. A bélyegritkaság kikiáltási ára 5 millió forint.

A filatelisták örömére nem ez lesz az egyetlen különlegesség az árverésen 1871-ből:

A Bolond Istók hetilap újságkivágásán egy ritka hírlapbélyegpár található, amelynek indító ára 1,4 millió forint. A piros 25 krajcáros kőnyomatos bélyeggel ellátott levél kedvezőbb árról indul, 1,3 millió forintról.


Forrás: Világgazdaság 2018.04.26. 14. oldal

Andrea, a vízi kézbesítő

2018. április 23. MagyarPosta

Már nem csak természeti szépségeire lehet büszke Spreewald, hanem vízi kézbesítőnőjére, Andrea Bunarra is.
nemet_posta_blogra.jpg

A spreewaldi csónakos kézbesítésnek már több mint 120 éves hagyománya van Brandenburg tartományban. Németország ezen részén a legtöbb címzett szárazföldről nem megközelíthető, így Andrea egy sárga egyevezős postáscsónakkal viszi a leveleket.

A kézbesítőnő hetente megközelítőleg 600 levelet és 70 csomagot kézbesít. Az ügyfelek ekkor átadhatják neki kisebb küldeményeiket, illetve ilyenkor szokta a három levélgyűjtőszekrényt is kiüríteni kézbesítő útja során.

andrea.jpeg

Forrás: DPDHL.DE és Hajozas.hu

 

Anyák napi bélyegek 1957-től napjainkig

2018. április 09. MagyarPosta

Idén május 6-án lesz Anyák napja. Mindenütt a világon hagyomány, hogy megünnepeljék az év egy napján az anyákat. A legtöbben virággal, a gyerekek verssel, a távolélők képeslappal köszöntik őket. Az anyák iránti tiszteletet és végtelen szeretetet számtalanszor örökítették meg bélyegeken is a világ több országában.

Íme, ízelítőül, a világ számos tájáról gyűjtöttünk nektek anyaságot ábrázoló bélyegeket az elmúlt mintegy 60 évből:

 

anyak_napja_1957_rainbow_stamp_club_1.png

1957. Egyiptom

 1969_kina.png

 1969. Kína

003_anyasag_preview.jpg

1974. Magyarország (Kass János: Anyaság)

laosz_1989_stampboards.jpg

1989. Laosz

senegal_2009.jpg

2009.Szenegál

Szeretetet kifejezni sokféleképpen lehet: szavakkal, érintéssel, odafigyeléssel, együtt töltött idővel, és néha ajándékozással, csupán azért, hogy örömet szerezzünk szerettünknek.

Tudtad, hogy a Magyar Posta személyes bélyeg szolgáltatásával Te is készíthetsz egyedi ajándékot?

Te választod ki, hogy milyen kép kerüljön a bélyegre. Ez lehet a rólad, vagy édesanyádról, nagymamádról készült kép, vagy akár közös fotó is.

A weboldalunkon található szerkesztő felületen könnyedén feltöltheted fotódat, és az alapív kiválasztása után akár pár kattintással megrendelheted a személyre szabott egyedi bélyegedet. A bélyeggel feladhatod képeslapodat, leveledet, de a mappába, képkeretbe helyezett bélyegív is emlékezetes ajándék lehet.

Próbáld ki itt.

Forrás: www.stampboards.com és www.rainbowstampclub.blogspot.hu

Bélyegkülönlegességei eladásával osztja fel vagyonát egy cseh filatelista

2018. március 23. MagyarPosta

Ludvík Pytlícek bélyeggyűjteménye 1,22 millárd forint értékű lehet nagyságrendileg. A Burda aukciósház már Pytlícek 3400 bélyegét árverésre bocsátotta, a nagyrésze már tavaly márciusban elkelt 23,2 millió forintért.


A legértékesebb darabot nemrég 90 millió forintért adta el az aukciósház. Az eredeti bélyeget még Ausztriában adták ki négy csehszlovák korona értékben. Csehszlovákia megalakulása után felülbélyegezték a Posta Ceskoslovenská 1919 felirattal:

1919_csehszlovak_belyeg.JPG

Hivatalosan nem tudjuk, hogy ki az új gazdája a történelmi bélyegnek, de a szakértők a híres német filatelistára, Christoph Gartnerre voksolnak.

Pytlícek – aki tagja az elit Club 100 de Monte-Carlo de l’Elite de la Philatélie bélyeggyűjtő nemzetközi társaságnak – azért bocsátotta árverésre kollekcióját, hogy vagyonát szétoszthassa családja körében.

A legszebb bélyegeket a szakma számon tartja, tegyünk a listájukra egy magyar bélyeget!

A 2017-ben kibocsátott zenei tematikájú bélyegek körében a www.motivgruppe-musik.com internetes oldal bélyegszépségversenyt hirdetett.

A szavazás menete:

  1. A www.motivgruppe-musik.com oldalon a piros színű „>>>Wählen Sie die schönste Musikbriefmarke 2017<<<” feliratra kell kattintani.
  2. A kínálatból ki kell választani a három leginkább tetsző bélyeget és a „Zum Abstimmungsformular (neues Fenster)” ikonra kattintani.
  3. Itt kell megadni a sorszámát a három kiválasztott bélyegnek (a magyar sorszáma az 54-es), továbbá a szavazó nevét, e-mail címét és országát. Ezt követően az „Absenden” mezőre kell kattintani. Ezzel meg is történt a szavazás.

A megadott e-mailcímre a szavazásról egy visszaigazoló e-mail érkezik.

 

Forrás:

fidelio.hu/plusz/2018/03/19/majdnem_8_millio_cseh_koronaert_kelt_el_egy_belyegritkasag_pragaban/

és www.burda-auction.com

Ne lepődj meg, levelek mellett már cinegéket is találhatsz a postaládádban!

2018. március 14. MagyarPosta

Találkoztál már postaládában fészkelő cinegével? A kertes házakban élők minden bizonnyal be tudnak számolni ilyen élményről. A Magyar Madártani Egyesület szerint ugyanis gyakori jelenség a postaládában fészkelő széncinege. Érthető is a kis madár döntése, hiszen a postaládák otthonos környezetet biztosítanak a fiókáknak.

posta_blog_szencinegek_v1.jpg

A postás azonban nem tudhatja, hogy melyik postaládában él madárfamília, így könnyen előfordulhat, hogy a küldemények bedobásával veszélybe sodorja az éppen kotló madarat, a tojásokat és a fiókákat.

Hogyan segíthetünk ilyenkor?

Tegyünk mellé másik postaládát, és értesítsük a postást is a rendkívüli lakókról. Ha nem tudunk másik postaládát elhelyezni, és a cinegék már elfoglalták a küldeményeink várát, költöztessük át őket biztonságosan!

A Magyar Madártani Egyesület az alábbiak szerint javasolja az ártalmatlan kilakoltatást:

„Mesterséges odúkihelyezéssel nem csak megelőző céllal, de az követően is próbálkozhatunk, ha észrevettük a cinegék postaládába költözését. Ilyenkor mielőbb tegyük ki az odút közvetlenül a levélszekrény mellé, és ekkor még lehetőleg röpnyílással kifelé. Az átköltözés sikere érdekében az első néhány órára (ha szükséges, akár néhány napra) zárjuk le, tömjük be a postaláda nyílását, hogy a fészeképítés lázában égő madarak mielőbb a szomszédos odú arasznyira levő röpnyílását kezdjék el használni. Néhány nappal később, vagy a fészek megépültét követően, a kifelé néző röpnyílású odút nyugodtan befelé fordíthatjuk – a szülők percek alatt megtalálják és megszokják a más felé néző bejáratot.”

Kora tavasszal érdemes segíteni a madarakat a mesterséges odú kihelyezésével. Ha a cinege még így is a postaládát választja, lássuk őket vendégül megértéssel és türelemmel! :)

posta_blog_szencinegek.jpg

Ha nálad is van postaládában élő széncinege, küldd be nekünk a fotót és megosztjuk Facebook oldalunkon!

Fotó és forrás: http://www.mme.hu/postaladaban-feszkelo-cinegek és

http://www.mme.hu/mit-tehetunk-ha-szencinege-koltozott-postaladaba

 

Ezüst bélyeget hozott forgalomba az Észt Posta

2018. február 20. MagyarPosta

Az Észt Köztársaság 100. évfordulója alkalmából különleges bélyeget hozott forgalomba az Észt Posta. A színtiszta ezüstből készült postai bélyegen Észtország címere látható.

pure-silver-stamp-centenary-of-estonia-l.jpg

A különleges bélyeg névértéke 10 euró, mérete 28x38 mm, súlya 1,2 gramm. Az első néhány száz centenáriumi bélyeghez egy elegáns ajándékdoboz is dukál. A neves évfordulóra kiadott bélyeget a híres bélyegtervező, Indrek Ilves álmodta meg. Az Észt Posta nyilatkozata szerint az Észt Köztársaság 100. évfordulója egy nagyon különleges alkalom, így ez az egyedi, színtiszta ezüst bélyeg méltó emléket állít a történelem e fontos pillanatának.

Forrás: https://www.stampnews.com/stamps/stamps_2018/stamp_a-pure-silver-stamp-will-mark-100th-anniversary-of-estonia-a-special-collectible-stamp-is-to-be-released.html

 

Viszonzatlan szerelem a Nagy háború idején

2018. február 16. MagyarPosta

joanna-kosinska-44214_v.jpg

 

Volt egyszer egy Demeter Anna nevű kisasszony, akit az 1910-es években imádtak a férfiak. Az I. világháború alatt több ezer levelezőlapot kapott nem kevesebb mint 25 szerelmes ifjútól. A legkitartóbb Vass István lehetett, aki 1918-ban 112 üzenet küldött az általa csak Nusikának becézett szerelmének. István már-már szerenádnak tekinthető képeslapjai nem csak a kitartása miatt érdekesek számunkra, hanem a kreativitása miatt is: a személyes, cenzúra alá vonható információkat a bélyeg helyére írta, amit Anna csak akkor tudott elolvasni, ha leszedte a képeslapról a bélyeget. Happy endről sajnos nem számolhatunk be, Demeter Annából Dumitru Anna lett a háború után…

 

Kedvet kaptál egy üdvözlőlap küldéséhez? Ha szeretnéd, segíthetünk személyessé tenni! A Sender! alkalmazással olyan képeslapot szerkeszthetsz, amilyent csak szeretnél. Szerkesztés után a képeslapot elég megcímezned és már postázhatod is, de természetesen egyedi üzenetet is írhatsz rá, és azt nem kell már bélyeg alá sem rejteni. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a személyes üzenetküldésből, rendelhetsz hozzá személyes bélyeget is, a meglepetés garantált! ;)

Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/110383/egy_remenytelen_szerelem_lenyomata
Fotó: Joanna Kosinska on Unsplash

Mit gondolsz, melyik a legharapósabb kutya?

2018. február 09. MagyarPosta

Meglepő, de az állatvédő Animal Friends szervezet felmérése szerint a labrador harap a legtöbbször! Jó tudni ezt a postásoknak is!

Dr. Roger Mugford állatpszichológus úgy véli, hogy a kézbesítőknek barátkozniuk kellene az ebekkel, például egy-egy jutalomfalat átadásával. „Ha egyszer egy postás összebarátkozik egy kutyával, barátságuk örökké tart. A kutyák megérzik a félelmet, mozgásunk és gondolkozásunk kommunikációs üzenetet hordoz az állatok számára. A felmérés szerint több férfi kézbesítőt ér támadás, mert ők valószínűleg többször válnak agresszívvé a kutyákkal, ami csak ront a helyzeten" – mondta Dr. Roger. A kutyatámadások 10%-kal csökkenek nyáron, amikor a gyerekek a kutyáikkal játszanak a kertben.
A fenti tanulmány Angliában készült, elképzelhető, hogy hazánkban más eredmény születne? Természetesen biztosra nem vehetjük, de bizakodásra adhat okot, hogy a tavalyi Postás Példakép Díjat Rosta Tamás nyerte, aki postás létére még a kutyákkal is kijön.


Forrás: Independent
Kép: Unsplash