Ezüst bélyeget hozott forgalomba az Észt Posta

2018. február 20. MagyarPosta

Az Észt Köztársaság 100. évfordulója alkalmából különleges bélyeget hozott forgalomba az Észt Posta. A színtiszta ezüstből készült postai bélyegen Észtország címere látható.

pure-silver-stamp-centenary-of-estonia-l.jpg

A különleges bélyeg névértéke 10 euró, mérete 28x38 mm, súlya 1,2 gramm. Az első néhány száz centenáriumi bélyeghez egy elegáns ajándékdoboz is dukál. A neves évfordulóra kiadott bélyeget a híres bélyegtervező, Indrek Ilves álmodta meg. Az Észt Posta nyilatkozata szerint az Észt Köztársaság 100. évfordulója egy nagyon különleges alkalom, így ez az egyedi, színtiszta ezüst bélyeg méltó emléket állít a történelem e fontos pillanatának.

Forrás: https://www.stampnews.com/stamps/stamps_2018/stamp_a-pure-silver-stamp-will-mark-100th-anniversary-of-estonia-a-special-collectible-stamp-is-to-be-released.html

 

Viszonzatlan szerelem a Nagy háború idején

2018. február 16. MagyarPosta

joanna-kosinska-44214_v.jpg

 

Volt egyszer egy Demeter Anna nevű kisasszony, akit az 1910-es években imádtak a férfiak. Az I. világháború alatt több ezer levelezőlapot kapott nem kevesebb mint 25 szerelmes ifjútól. A legkitartóbb Vass István lehetett, aki 1918-ban 112 üzenet küldött az általa csak Nusikának becézett szerelmének. István már-már szerenádnak tekinthető képeslapjai nem csak a kitartása miatt érdekesek számunkra, hanem a kreativitása miatt is: a személyes, cenzúra alá vonható információkat a bélyeg helyére írta, amit Anna csak akkor tudott elolvasni, ha leszedte a képeslapról a bélyeget. Happy endről sajnos nem számolhatunk be, Demeter Annából Dumitru Anna lett a háború után…

 

Kedvet kaptál egy üdvözlőlap küldéséhez? Ha szeretnéd, segíthetünk személyessé tenni! A Sender! alkalmazással olyan képeslapot szerkeszthetsz, amilyent csak szeretnél. Szerkesztés után a képeslapot elég megcímezned és már postázhatod is, de természetesen egyedi üzenetet is írhatsz rá, és azt nem kell már bélyeg alá sem rejteni. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a személyes üzenetküldésből, rendelhetsz hozzá személyes bélyeget is, a meglepetés garantált! ;)

Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/110383/egy_remenytelen_szerelem_lenyomata
Fotó: Joanna Kosinska on Unsplash

Mit gondolsz, melyik a legharapósabb kutya?

2018. február 09. MagyarPosta

Meglepő, de az állatvédő Animal Friends szervezet felmérése szerint a labrador harap a legtöbbször! Jó tudni ezt a postásoknak is!

Dr. Roger Mugford állatpszichológus úgy véli, hogy a kézbesítőknek barátkozniuk kellene az ebekkel, például egy-egy jutalomfalat átadásával. „Ha egyszer egy postás összebarátkozik egy kutyával, barátságuk örökké tart. A kutyák megérzik a félelmet, mozgásunk és gondolkozásunk kommunikációs üzenetet hordoz az állatok számára. A felmérés szerint több férfi kézbesítőt ér támadás, mert ők valószínűleg többször válnak agresszívvé a kutyákkal, ami csak ront a helyzeten" – mondta Dr. Roger. A kutyatámadások 10%-kal csökkenek nyáron, amikor a gyerekek a kutyáikkal játszanak a kertben.
A fenti tanulmány Angliában készült, elképzelhető, hogy hazánkban más eredmény születne? Természetesen biztosra nem vehetjük, de bizakodásra adhat okot, hogy a tavalyi Postás Példakép Díjat Rosta Tamás nyerte, aki postás létére még a kutyákkal is kijön.


Forrás: Independent
Kép: Unsplash

Valentin napi bélyegek 2018-ban

2018. február 06. MagyarPosta

Idén egy kis válogatással készültünk: milyen bélyegújdonságokat mutatnak be a Valentin napra más nemzetek postái.

A finnek egy 5 bélyegből álló bélyegsorozattal rukkoltak elő, mindegyiken a természetben jelentkező szív alakú formák vannak megörökítve.

finn_belyeg.png

 

A Gurnsey posta két bélyegből álló kisívvel készült a szerelmesek napjára. A bélyeg Paul Jacob Naftel festő The View from the Lover’s Chair című munkáján alapul. A „Forever in my heart” és a „From me to you” feliratokat tartalmazza a két bélyeg, magyarul ennyit tesz a két romantikus kis szöveg: "Örökké a szívemben" és "Tőlem Neked".

gurnsey_belyeg.jpg

 

Az amerikai posta a szerelem jegyében indított sorozatának újabb bélyegét bocsátotta ki, mégpedig Virágzó szerelem néven. A bélyeg nemcsak a szerelmespároknak szól, illetve nemcsak rájuk gondol – hanem ünnepli a barátságban, a családban és a tiszteletadásban rejlő szeretetet is.

usps_belyeg.jpg

 

A francia posta folytatva a 2000-ben megkezdett szív alakú bélyegkibocsátás hagyományát, két rendkívüli bélyeggel köszönti a Valentin napot: idén a Sonia Rykiel divatházat állítva a középpontba. A francia posta hagyományáról már tavaly is írtunk, ha érdekel, olvasd vissza!

Forrás: https://www.stampnews.com/tags/st-valentines-day-stamps

Trónok harca bélyegen is

2018. január 26. MagyarPosta

A Trónok harca rajongóinak kedvében járt a brit királyi posta azzal, hogy nagyon látványos bélyegeket készített a sorozat karaktereiről. A 15 bélyegből álló kollekciót idén január 23-án adták ki.

got.jpg

A Royal Mail Trónok harca bélyegkibocsátását a sorozat népszerűségén kívül az is indokolja, hogy az epizódokban brit és ír forgatási helyszínek is jócskán szerepelnek, valamint több brit és ír szereplő is játszik a filmben. És ha mindez nem lenne elég: a jelmeztervezés és más kapcsolódó filmes munkálatokból is derekasan kivették részüket a britek a filmsorozat készítése során.

A bélyegeken a sorozat eddigi hét évadából fotószerű ábrázolással láthatók a központi szereplők, a sorozatból vett montázsképekkel együtt. 10 bélyeg egy-egy emberi szereplőt mutat be, 5 pedig nem emberi karaktert, hanem a sikersorozat különleges lényeit, elemeit:

a bélyegeken Sansa Stark, Jon Snow, Eddard Stark, Olenna Tyrell, Tywin Lannister, Tyrion Lannister, Cersei Lannister, Arya Stark, Jamie Lannister és Daenerys Targaryen arcát ismerhetik fel a rajongók. A nem emberi karakterek pedig a sárkányok, az óriások, a Vastrón, a rémfarkasok, az Éjkirály és a Mások serege.

A bélyegek megrendelhetők a royalmail.com/gameofthrones oldalon. Jó hír a rajongóknak: a rendelésnek nincs külön postaköltsége, az oldalon feltüntetett árakon kívül nem kell plusz pénzt fizetni, ha valaki Magyarországra szeretne rendelni!

Fotó forrása: Royal Mail