Tapintható napfogyatkozás

2017. augusztus 29. postas_nick

Az amerikai posta emlékezetessé tette a kontinensről jól látható teljes napfogyatkozást, amit most bélyegen hazavihetünk!

blog_nyito.jpg

Különleges élményt ad a bélyegkedvelőknek az amerikai posta: a teljes napfogyatkozás jelenségét most mi magunk idézhetjük elő, ha a kezünk ügyébe kerül a nemrég kibocsátott bélyegük.

A USPS ugyanis a ritka időjárási jelenséghez kapcsolódóan egy úgynevezett termokróm festékkel készített bélyeget bocsátott ki, amely a hőre változó anyagnak köszönhetően kézérintésre is reagál. Csak hozzáérünk, és máris látható a Hold és a Nap nagy találkozásának egyedülálló pillanata. 

(Kisokos: A teljes napfogyatkozás akkor jön létre, amikor egy időre a Hold korongja eltakarja a szemünk elől az egyébként fényes Napot, ezáltal a hirtelen jött sötétségben átmenetileg láthatóvá válik a napkorona.)

Az idén augusztus 21-én az USA szárazföldi területén lezajlott napfogyatkozást mintegy 100 kilométeres sávban tekinthették meg az érdeklődők. Ilyen típusú jelenségre egyébként elég régen került sor arrafelé: legutóbb majdnem egy évszázada, 1918. június 8-án fordult elő az észak-amerikai kontinensen.

A Forever bélyegsorozat elemeként megjelent bélyeghez Fred Espenak asztrofizikus felvételét használták fel: a fotón a líbiai Jaluban látott teljes napfogyatkozás csodálható meg, amelyet 2006. március 29-ben láthattak a szerencsések. A bélyegív hátán egy térkép látható a napfogyatkozás útjáról, ahogyan keresztben szeli át a kontinenst Oregontól Dél-Karolináig:

 terkep_belyeg_hatoldala.png

A bélyeget Antonio Alcalá tervezte, s a neten is megrendelhető az amerikai posta webshopjáról.

Forrás, fotó: USPS, YouTube

Korábban is írtunk bélyeges-bolygós témákról, itt olvashatjátok a bejegyzéseket:

Bélyegbolygók

A Plútóig jutott el a bélyeg

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr3812773892
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása