CSOMAG VAGY NEM CSOMAG? EZ ITT A KÉRDÉS

2017. december 11. postas_nick

A postai terminológiában előfordul, hogy egy csomagnak látszó küldemény levélnek minősül. Ha külföldről rendelünk, ez fokozottan igaz.

hamlet_v3.jpg

A postai terminológiában előfordulhat, hogy egy csomagnak látszó küldemény is levélnek minősül. Külföldi webáruházakból rendelt termékek esetén erre fokozottan érdemes odafigyelni, mert a nemzetközi árutartalmú levél- és csomagküldemények kezelése máshogyan történik a nemzetközi szállítási hálózatban, például ezek a küldemények nem mindig nyomon követhetőek, s szállítási idejük országtól függően akár az egy hónapot is meghaladhatja.

AMIKOR NEM CSOMAG A CSOMAG

A nemzetközi küldeményforgalomban állandó jelenség, hogy az alacsony postázási költséget vagy ingyenes szállítást jelző webáruházak jellemzően nem csomagként postázzák a küldeményeket, hanem úgynevezett nemzetközi közönséges vagy ajánlott levélként, amelyekhez nem társul részletes nyomkövetés és kézbesítési időgarancia sem.

ÁTFUTÁSI IDŐK

Különösen igaz ez a Távol-Keletről, illetve a tengeren túlról rendelt közönséges vagy regisztrált árutartalmú levélküldeményekre, amelyek átfutási ideje jellemzően 3-20 munkanap – ezzel szemben az Európai Unióból érkező hasonló küldemények általánosságban 3-7 munkanap alatt Magyarországra érnek. Az átfutási idők a fokozottan terhelt időszakokban (karácsony, húsvét) emelkedhetnek. Távol-Keletről rendelt árutartalmú levelek esetében a lassabb szállítási megoldások miatt előfordulhat akár 30-40 napos teljes életút is!

RENDELÉST GYORSÍTÓ ÉS LASSÍTÓ TÉNYEZŐK

A rendkívül változó átfutási idők miatt érdemes alaposan megnézni a kiválasztott termék megrendelésekor a webáruház kínálta szállítási lehetőségeket, illetve tájékozódni a termék várható érkezés idejéről, s az ezt befolyásoló körülményekről.

A megrendelt nemzetközi ajánlott vagy közönséges levélként feladott árutartalmú küldemények átfutási ideje jelentős mértékben függ több tényezőtől is:

  • a feladó aktuális árukészletétől,
  • ezek feladási ciklusaitól,
  • a felvételt végző nemzetközi posta átfutási idejétől,
  • a szállítást végző légitársaság aktuális kapacitásaitól és tranzitidejétől,
  • a beérkezést követő esetleges vámkezelési feladatoktól
  • és a Magyar Posta kézbesítési teljesítményétől is.

AHONNAN A LEGGYAKRABBAN RENDELÜNK

A külföldről érkező árutartalmú levél- és csomagküldemények közül a legtöbb az Amerikai Egyesült Államokból, Hollandiából, Kínából, Szingapúrból, Németországból, Szlovákiából érkezett.

e-commerce-402822_1280_2.jpg

NYOMKÖVETÉS

Fontos tudni, hogy a külföldről érkező küldeményről nem minden esetben követhetjük nyomon a küldeményünk életútját. Nemzetközi küldemények esetében ugyanis több esetben a célországba való beérkezést követően válik lehetővé a nyomkövetés. A külföldi webáruházakból rendelt küldeményekhez társított azonosító a legtöbb esetben nem szabványnak megfelelő, postai azonosító, ezért nem jelenik meg a nyomkövetésben. Az ilyen azonosítók jellemzően a feladó webáruház saját rendszeréből származik, probléma vagy késedelem esetén a csomag hollétéről a feladónál javasolt érdeklődni.

Amennyiben az adott webáruház többletszolgáltatásként biztosít arra lehetőséget, hogy a közönséges vagy regisztrált árutartalmú levélküldeményeket nyomon követhessük: vegyük fontolóra a dolgot, mert ez mindenképpen növeli a kézbesítés kiszámíthatóságát. nyomkovetes_elonezet_1.jpg

Korábbi csomagrendelést segítő bejegyzéseink:

Megújult nyomkövetési rendszer

Csomagátvételi lehetőségek

Vámkezelés lépésről lépésre

Európából szeretettel – MPL Europe Standard csomagküldési lehetőség

Egy csomag életútja

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr3212374913
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása