Postapalota spanyol módra

2016. szeptember 22. postas_nick

Madridban nem akármilyen palotában működött egykor a posta irányítása. Nézzük meg közelebbről a Palacio de Cibelest! blog.jpg

A Palacio de Cibeles (vagy ahogyan a helyiek még nevezik: Palace of Communication) épülete a Plaza de Cibeles épületegyüttes legprominensebb tagja, katedrálisra emlékeztető megjelenése miatt a legfontosabb madridi nevezetességek között szerepel minden valamirevaló útikönyvben. Neoklasszicista stílusáról messziről felismerhető a palota, impozáns szökőkútjával együtt Madrid egyik ikonikus épületeként tartják számon. 1919-ben készült el a monumentális palota Antonio Palacios és Joaquin Otamendi építészek tervei mentén, s már akkor is a spanyol posta (Correos) fő központjaként kezdte meg működését.

2007-ig a spanyol postamúzeumot (eredeti nevén Museo Postal y Telegráfico) is itt találhattuk, mígnem  önkormányzati hivatalok, közösségi terek és kulturális funkciók befogadására alkalmas kultúrpalotává alakították át az egykori postapalotát. A Correos központja és maga a spanyol postamúzeum is elköltözött ugyan, de egy posta még mindig üzemel a pazar plázaegyüttesben.

A palotát már csak azért is érdemes felkeresni, mert tetőteraszáról pazar kilátás nyílik az egész spanyol fővárosra. Ki ne szeretne egy ilyen nemes kilátóból szemlélődni?

Aki a múzeummal kapcsolatban bővebb információkra kíváncsi, itt tájékozódhat

További izgalmas történetek: Cseh Postamúzeum, Budapesti Postamúzeum

  

Forrás: Wikipédia, Inhabitat, Correos   

Fotó: Pinterest

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr6711665476
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása