2016 a Majom éve

2016. február 12. postar

A kínai naptár szerint kezdetét vette a Majom éve, ezt pedig a világ postái sem felejtették el. Lássuk a bélyegeket! 

majom_kisiv.jpg

S ha már kínai holdújév, amely világszerte az egyik legfontosabb ünnepség a kínai közösségekben, akkor mivel is kezdhetnénk mással, mint a kínai posta által kibocsátott majmos bélyeggel, amely már jelenleg is népszerű a gyűjtők körében. Volt, aki több mint 24 órát állt sorba a bélyeg kiadása előtt és több ezer jüan (több százezer forint) értékben bevásárolt belőle. Mindkét megjelent bélyegen vidám jelenet látható, az egyiken egy ágról lóg lefelé egy mosolygó majom, a másikon pedig egy meghitt hangulatú családi összeborulásnak lehetünk tanúi. (Ráadásul már nem egy, hanem két majomgyerek adja a puszit!)

kina_1.jpg 

Az első csillagjegyes bélyegsor is, ami a Kínai Népköztársaságban megjelenhetett, éppen a Majom évében látott napvilágot még 1980-ban. Ezek a bélyegek mára nagyon sokat érnek. Egy 4 bélyegből álló ívet másfél millió dollárra értékeltek nemrég. Az „aranymajom” bélyegből 5 millió darabot bocsátottak ki, mára kifejezett ritkasággá vált. Terveit egy neves kínai festő, Y. Huang készítette,a mely szintén hozzáad az értékéhez. A 2016-os bélyegeket ugyanez a tervező tervezte.

kina80.jpg 

Kína után pedig jöjjön rögtön a magyar bélyeg, melyet a Magyar Posta most, február 8-án egy időben a Majom éve kezdetével adott ki. A kisívet Rácz-Fodor Katalin grafikusművész terve, és 60 ezer darabot gyártottak belőle. A bélyeg egyszerre ünnepli az állatövi jegyet, valamint vele együtt egy másik fontos keleti tradíciót is: a kalligráfiát.

majom_kisiv.jpg

Érdemes szemügyre venni az angolok bélyegét is: majom_eve_brit_belyeg.jpg

Azonban ezzel még nincs vége a sornak, hiszen többek között Ausztráliában, Új-Zélandon, Malajziában, Szingapúrban, Szerbiában, Gibraltáron is megihlette a majom a postákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr338384218
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása