Repkedő kézbesítők – utópia?

2015. október 12. postar

Mindannyian elképzeljük időnként, hogy vajon 50-100 év múlva hogy fog kinézni a jövő, hogyan fognak élni, mivel fognak közlekedni az emberek. Persze a technológia elmúlt 100 évben lezajlott exponenciális fejlődése miatt szinte fel sem tudjuk mérni, hogy ha így folytatódik, mi minden változik az évszázad végére. 1900-ban az emberek például azt gondolták, hogy a postás 2000-re légi járművön hozza majd a leveleket.

posta2000ben_1.jpg

Ez ugyan még nem valósult meg, bár az elméleti lehetőség kétségtelenül megvan rá. Jean-Marc Cote és más francia művészek festették le ezeket az utópisztikus víziókat 1899 és 1910 között. A festményekből pedig képeslap lett.

takaritas.jpg

Így láthatjuk, hogyan képzelték el a takarítás vagy a testápolás, fésülködés automatizálódását, vagy éppen a borbélyokat kiváltó robotokat.

pipere.jpg

borbely.jpg

A közlekedési eszközök közül pedig az akkoriban még csak a fejlődés első lépéseit megtevő repülés mindennapossá válása mozgatta meg a fantáziát, legyen szó akár légi taxiról vagy a postás szolgálati járgányáról. Vagy a víz alatti lét lehetősége, például a bálna által szállított tengeralattjáró.

balna.jpg

Hogy mi hogy képzeljük el a jövőt? Az egyik eszköz, ami szinte már a jelen, vagy ha mindennapi használatát nézzük, akkor a közeljövő: a csomagszállító drón, amit például az amerikai és a svájci posta már tesztelt is, ahogy korábban ezt meg is írtuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr887962396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása