A világ legszebb bélyegei között a Seuso-kincsek!

2015. július 01. postas_nick

Újabb elismeréssel gazdagodott a Seuso-bélyegblokk: a Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda által készített alkotást most a gyűjtők választották 2014 legszebb bélyegének a hétvégén Tatán megrendezett 88. Bélyegnap és Hunfila rendezvénysorozaton.

seuso_blokk_vagott_preview_600dpi.jpg

A tervezői és kivitelezői vándordíjat pénteken adták át a 88. Bélyegnap és a Hunfila nemzetközi bélyegkiállítás megnyitóján. A bélyegblokk előzőleg második helyet érdemelt ki a WIPA GRAND PRIX bélyegszépségversenyen, illetve Magyar Termék Nagydíjat és a Best Print Hungary versenyen Különleges kivitelű kiadványok kategóriában ezüst minősítést is kapott.

A Seuso-kincsek hazahozatalát köszöntő alkalmi bélyegblokkon a hét Magyarországra visszakerült Seuso-kincs látható: Vadász-tál, Geometrikus tál, Dionysos-kancsó, Mosdótál, Geometrikus kancsó, Illatszeres doboz és Geometrikus kancsó. A leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabja az a hatalmas méretű lapos, aranyozással díszített ezüst Vadász-tál, amelynek közepét vadászati jelenetekkel közrefogott szabadtéri lakomajelenet díszíti.

A Tatán megrendezett Hunfila nemzetközi bélyegkiállításon idén tíz ország vett részt, összesen csaknem hatszáz négyzetméternyi felületen mutatnak be a nemzetközi kiállítási szabványoknak megfelelő, tematikus és történeti gyűjteményeket. Glatz István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a bélyegkiállításra emlékívet készítettek, amelyen Georg Houfnagel középkori Tatáról készült rézkarca szerepel.

A bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepére a Magyar Posta is kibocsátott egy alkalmi bélyegsorozatot. A bélyegsorozat címletein a Harangláb (115 Ft) és a tatai vár (145 Ft) látható. A hozzá tartozó alkalmi boríték a nagy hagyományú tatai kerámia múltját idézi a XVIII. századból származó fajanszedények, többek között a tatai Kuny Domokos Múzeum gyűjteményében található „rákos” tányéron keresztül. A borítékon tatai látkép szerepel még, melynek fő eleme a Szent Kereszt Plébániatemplom. A tatai nevezetességeket bemutató blokk célja a város népszerűsítése is.

A 600+300 Ft-os feláras, sorszámozott bélyegblokkon a tatai Öreg-tó részlete látható a Tatai várral. A blokk bélyegképének előterében Keresztelő Szent János szobra található, a háttérben előtűnik a bélyegnapi rendezvénynek otthont adó Eötvös József Gimnázium és Kollégium épülete is. Tata város 2013-ban nyerte el az Európa-díjat, amely a blokkhoz tartozó alkalmi borítékot díszíti. Az Európa Tanács által 1955-ben alapított díj és kitüntetési rendszer olyan helyi és regionális önkormányzatok elismerésére szolgál, melyek kiemelkedően aktív szerepet vállalnak az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén. A díj mellett a Kiskastély látható még a kompozíció részeként.

tata_belyeg_haranglab_115.jpg

tata_belyeg_var_145.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr457587444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása