14 filléres utazás az első pesti buszon

2015. május 12. postar

Szinte nincs ember, aki ne szeretne nosztalgiázni. Bár nem éltünk, amikor elindult az első menetrendszerinti buszjárat. A régi járművek valahogy mindig megkapóak és érdekesek, különösen perspektívában látni, hogy hová jutottunk az eltelt száz év alatt. Ezért is külön öröm látni a Magyar Posta centenáriumi bélyegét, amely az első buszjárat 100. évfordulójára készült.

autobusz.jpg

1915. március 1-jén, reggel 7-kor állt forgalomba az első autóbusz. Egy emeletes, akkumulátoros Austro-Daimler autóbusz és egy egyszintes, benzinmotoros kistarcsai kocsi, ezzel elindult az első menetrend szerinti autóbuszjárat Budapesten. A buszok az Andrássy úton, a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út között közlekedtek és bárhol le lehetett őket inteni, hiszen megállók még nem voltak. 

Eleinte tehát mindössze kettő, majd három jármű állt az utasok rendelkezésére, akiket meg kellett győzni, hogy érdemes kipróbálni az technológia új vívmányait. A 100. évfordulóra már a fillért is jó régen kivonták a forgalomból, pedig az első buszon még 14 fillérért lehetett utazni. 

A két buszról készült bélyeget Andor András grafikusművész tervei alapján 200.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. 

m62_belyeg.jpg

Az első M62-es dízel-villamos mozdony éppen feleannyi idős, mint a buszok, amelyekről fentebb szóltunk. Az ötvenedik évforduló alkalmából bélyeg készült Szergejről, a piros mozdonyról, amelyet a Szovjetunióban gyártottak a MÁV megrendelésére. 

Eredetileg azért vásárolták, hogy teherszerelvényeket vontatasson, de már a kezdetektől használták nehéz személyvonatokhoz is. Nagy szerephez jutott a sorozat a Balaton két partjának nyári csúcsforgalmában is, eleinte mind a kanizsai, mind a tapolcai, utóbb már csak az északi parti vasútvonalon. A sorozat jelentősebb selejtezése az igények csökkenésével 1991-ben kezdődött, darabszámuk a selejtezésekkel és külföldi eladásokkal mintegy a negyedére csökkent. 

A bélyeg Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján készült, és szintén 200 ezer példányban nyomtatták.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr247429922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása