Nagy változás a sárga csekkeknél - így használja!

2015. május 04. postar

Mióta kötelező QR-kód van a csekkeken, a befizetés is könnyebb, hiszen nem kell rohanni, hogy elérjük a nyitvatartási időt, hanem otthon, kényelmesen a mobillal és a csekkekkel megoldhatjuk a feladatot.

qr_kod_1.jpg

Az iCsekk alkalmazással a Magyar Posta adatai alapján eddig 65 ezer csekket, mintegy 670 millió forint értékben fizettek be az ügyfelek, többségében munkaidőn kívül. Ilyen kóddal egyre több gépi kitöltésű, teljes megszemélyesítésű csekken találkoznunk kell. Ahogy nő az ilyen csekkek száma, úgy a mobilalkalmazás használatával történő befizetések száma is egyre szaporodik. Január és március között mintegy 60 százalékkal nőtt. A tranzakció bankkártyás vásárlásnak minősül. A befizetés után a Posta nem számít fel díjat.

A QR-kód beolvasással feladott csekkek többségét munkaidőn kívül és munkaszüneti napon egyenlítik ki, a nap minden órájában történt már befizetés. Ezzel a mobilos QR alapú csekkbefizetés hasonlóan népszerű, mint a Magyar Posta csekkbefizető automatái, melyeket viszont elsősorban 8-19 óra között használnak az ügyfelek.

qr_kod_4.jpg

Hogyan használd?

A fizetési tudnivalókról egy kisfilm is készült, amit alább tud megnézni.

Az iCsekk alkalmazás telepítését követően regisztrálni kell a rendszerben.

Az alkalmazás a „számlakód beolvasás” menüpont indításával teszi lehetővé a bizonylaton elhelyezett postai kód (QR-kód) beolvasását, az alkalmazást futtató telefonban lévő kamera segítségével.

qr_kod_5.jpg

A fizetés teljesítéséhez szükséges adatok a postai kód (QR-kód) beolvasásával kerülnek a készülékbe. Amennyiben a dekódolás sikeresen megtörténik, a mobiltelefon képernyőjén megjelennek a bizonylat fontosabb adatai.

A postai kód (QR-kód) beolvasását követően lehet bankkártyás fizetés tranzakciót indítani, ez a tranzakció fut be a posta rendszereibe.

A tranzakciók indításához meg kell adni a bankkártya adatait. Konkrétan a 16 számjegyű kártyaszámot, a 4 számjegyű lejárati dátumot és a kártya típusától függően 3, vagy 4 számjegyű ellenőrző kódot. Amennyiben a kártyán nem található CVV/CVC kód, abban az esetben a beviteli mezőt üresen kell hagyni. (Az iCsekk alkalmazásban a tranzakciók lebonyolításához bármilyen, internetes vásárlásra alkalmas bankkártya felhasználható.) Továbbá meg kell adni az alkalmazás ügyfél által beállított saját fizetési jelszavát (ez nem azonos a bankkártya PIN kódjával!).

A tranzakciók nem a telefonszámlát, hanem a bankkártyához tartozó bankszámlát terhelik.

Amennyiben még kényelmesebben és gyorsabban szeretné számláit kiegyenlíteni a befizető, úgy az iCsekk alkalmazásban biztonságosan – titkosított formában – el is mentheti adott bankkártyáinak adatait. Ebben az esetben a legközelebbi számlafizetéskor a bankkártya adatok megadása helyett már csak a korábban rögzített és megadott néven elmentett bankkártyát kell kiválasztani.

A tranzakcióról az ügyfél email értesítő üzenetet is kérhet, amely tartalmazza a tranzakció összes fontos adatát.

Minden egyes csekkbefizetés külön tranzakciónak minősül.

A befizetett összeg a hagyományos csekkes befizetésekkel azonos módon érkezik meg a számlakibocsátóhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr97383944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása