Hímes tojások és tojás projektek a Bélyegmúzeumban

2015. április 02. postar

Hímes tojások nélkül elképzelhetetlen a húsvét. Bélyegek, küldemények nélkül pedig elképzelhetetlen a Bélyegmúzeum, amely már harmadik éve rendezi meg a Mail Art Egg kiállítást, ahol minden szerepel, ami a húsvéti tojáshoz és a postán kézbesített küldeményekhez, melyek természetesen szintén a tojásról szólnak, köthetők. A kiállítás mindössze egy hétig tekinthető meg, úgyhogy a héten még érdemes sietni.

2008_husvet.jpg

Mosonyi Éva, tojásíró népi iparművész kezdeményezésére és szervezésében a világ számos pontjáról érkeztek, sőt érkeznek folyamatosan a múzeumba olyan különleges, postai úton kézbesített küldemények, amelyek témája maga a tojás. Ezekből a tárgyakból válogattak az idei tárlatra is.

A művész alkotásai akár már ismerősek lehetnek a látogatóknak, hiszen a 2008-as húsvéti bélyegeken az általa készített írott tojások szerepeltek. A kiállításon beletekinthetünk a tojásírás történetébe és művészetébe is.

A tojásírás egy hagyományos technika, az alkotó egy speciális eszközzel, az írókával viszi fel a forró viaszt a tojáshéjra, ezzel rajzolja a mintákat. A tojásokat csak ez után festik ki, szárítják, a minta szépsége és aprólékossága pedig csak az után tűnik elő, mikor a viaszréteget lekaparják.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr447331864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása