A Kecske éve – a megnyugvás ideje

2015. február 27. postar

Átlépett Kína is az új évbe, méghozzá a Kecske (vagy Birka) éve érkezett el a kínai asztrológia szerint. Az új év kezdete a februári új holdhoz kötődik. A tavalyi a Ló éve volt, ez után jön a sokak szerint nem annyira szerencsés Kecske, ezért a kínai szülészetek meg is teltek az évváltás előtt, ahogy ez már a kevésbé erős illetve szerencsés jegyeknél lenni szokott. Mások szerint azonban a kecske reménységet, a harmóniát hozza. A Kecske jegyben születettek egyébként nagy munkabírással rendelkeznek és művészi hajlamokkal, jó barátok, ugyanakkor inkább pesszimisták és nehezen tudnak döntést hozni. A holdújévet világszerte megünneplik a kínai közösségek, látványos felvonulásokkal, fesztiválokkal. Ezzel együtt pedig nagyon sok országban bélyegkiadással is megtisztelik a kínai új évet.

kecske_kisiv.jpg

Ha már, akkor kezdjük rögtön Kínával, ahol az emberek sorba álltak, hogy megvásárolják az újévi bélyeget, amelyen egy sematikus, nagyon színes, virágos, vidám kecskekép látható.

kina.jpg

kina_sor.jpg

A Magyar Posta is bélyeg kisíven örökíti meg a Kecske évét. Alighanem mindenki örülne annak, ha az asztrológia által erre az évre megjósolt nyugalom valóban megnyugvást és kompromisszumokat hozna a világ konfliktusaiban. Jó év lehet az esküvőkre, a kreativitás kibontakoztatására és arra, hogy az emberek jobban odafigyeljenek az egészségükre.

kecske_fdc.jpg

Az ív kétféle eltérő állású bélyeget tartalmaz, melyeken eltérő színvilágú, de azonos kecske motívumok láthatók. Benedek Imre grafikusművész a kisívvel összhangban alkalmi borítékot és bélyegzőt is tervezett.

Az Egyesült Államokban is az ünneplés egyik főszereplői a papírsárkányok, dobok és piros pénzes borítékok a gyerekeknek, illetve a különböző édességekkel megrakott tál, amely a bélyegen is látható. A tál az „együttlétről” szól. Az ünneplők a vendégeket kínálják meg a különböző édességekkel, hogy édesen kezdődjön az új év. Az USA-ban a bélyeg a „Forever” sorozat része, ami annyit jelent, hogy az értéke mindig meg fog felelni egy elsőbbségi küldemény bérmentesítésének.

lny2015-forever-single-bgv1.jpg

A Fülöp-szigeteken már tavaly novemberben kiadták a Kecske évének bélyegét, színes grafikával látható rajta az állat illetve kínai írásjelek.

fulop-szk.jpg

Tajvanon a kecskék színes, de sematikus ábrázolását választották a bélyegre.

tajvan_jo.jpg

Új-Zélandon egy egészen különleges bélyeget is kihoztak, igaz a kecske helyett birkával, méghozzá az elérhető legdrágább változatot, amely arany fóliával készült. A keretezett változat 560 dollár vagyis 114 ezer forint. 24 karátos, 99.9%-os arany fóliával készült. Mindössze 128 darab készült belőle, úgyhogy alighanem igazi ritkaság lesz majd a filatélia világában.

year-of-sheep_framed-gold-sheet.jpg

Hongkongban is arany illetve ezüst fóliás bélyeget érdemelt a kecske és a ló, az arany 22 karátos aranyfóliával készült.

hongkong.jpgMakaón pedig az 5 elem közül (a fém, a fa, a víz, a tűz és a föld) a kecskével párban lévő fát jelenítették meg. Méghozzá úgy, hogy a bélyegen lévő állat ebből az anyagból készült.

macao.jpg

Man-szigeten egy szintén vidám és színes mini bélyegsort adtak ki az esemény tiszteletére, papírlámpásokkal, írásjegyekkel díszítve, amelyben uralkodók a jegyhez köthető szerencseszínek, a piros, a zöld és a lila.

man-sziget.jpg

Még számos bélyeg került a világ filatélia piacára a kecske/birka jegyében, álljon itt még Kanada és Guernsey-szigetének bérmentesítője.

kanada.jpg

guernsey_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr387223719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása