Sztárszakácsok bélyegen

2014. szeptember 26. postar

Pénteken forgalomba kerülnek az amerikai posta által kibocsájtott bélyegek, amelyeken sztárséfek kaptak helyet. Érdekes jelenség kicsúcsosodásának tűnik ez a bélyegsor. Az utóbbi évtizedekben egyes szakácsok, főzőműsorok házigazdái olyan ismertségre tettek szert, mint a színészek. A főzés mint tevékenység, pedig a receptek és a gasztroblogok áradatával szintén mintha a mindennapok rutinjából „szeretne” kitörni.

sztárséfek.jpg

Furcsa kettősség a dologgal kapcsolatban az, hogy miközben ezek a műsorok, séfek egyre nagyobb sikernek örvendenek, mindenki ismeri őket, szakácskönyveik minden könyvesboltban ott vannak, a hétköznapokban mégis egyre kevesebben főznek. Angliában és az Egyesült Államokban például rengeteg félkész étel fogy és néha nincs könnyű dolga annak, aki egyszerűen egy étel alapanyagaihoz szeretne hozzájutni és abból főzni, az pedig egészen biztos, hogy jóval mélyebbre kell a pénztárcájába nyúlnia a jó minőségű összetevőkért.

Az amerikai posta igen sok „ötletelő” levelet kap, hogy ki mindenki szerepelhetne a jövőben megjelenő bélyegeken. Idén a szakácsok kapták a legtöbb „szavazatot”. Persze nem volt könnyű kiválasztani, hogy melyik öt séf legyen ilyen módon megörökítve az örökkévalóságnak. James Beard, Julia Child, Joyce Chen, Edna Lewis and Felipe Rojas-Lombardi kapott végül bélyeget.

Susan McGowen a USPS bélyegekért felelős igazgatója a Today.com-nak elmondta, hogy arra az öt séfre esett a választásuk, akik érzésük szerint a leginkább befolyásolták az amerikai ízlést, gasztronómiát illetve akik egyben képviselik a konyhában is azt a sokszínűséget, azt az „olvasztótégelyt”, ami az Egyesült Államok.

Bár szakácsok most szerepelnek először amerikai bélyegen, múlt hónapban a kistermelői vásárok kaptak hasonló nyilvánosságot, az élelmiszer mint tematika pedig már korábban is megjelent bélyegeken. 1995-ben az egészséges táplálkozás jegyében a körte és a barack, 2005-ben ünnepi sütemények, 2009-ben pedig esküvői torták szerepeltek bélyegsorokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr166731671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása