Rendkívüli kincsek bélyegen

2014. augusztus 27. postar

Nem mást jelentetett meg a Posta most alkalmi bélyegen, mint a nemrég Magyarországra visszaérkezett Seuso-kincseket. A Seuso-kincsek története igen kalandos, jelenleg 7 darabja található itthon. A Posta a bélyegképekkel a kincsek hazahozatalának kívánt emléket állítani, ezért is jelent meg a tervezett bélyegsorokon kívül idén ez a rendkívüli kiadás.

Seuso blokk fekete.jpg

A Seuso-kincsek a római korból származnak, nevük eredeti tulajdonosuktól ered, aki gazdag római polgár vagy magas rangú tiszt lehetett. A kincset a mai Polgárdi terültén találta meg, ásta ki a később nem egyértelmű körülmények között elhunyt kiskatona, Sümegh József. Majd igen hányatott sorsa lett, ezért eredete is vitatott.

Most a magyar kormány külföldi szakértők bevonásával, alapos vizsgálatnak szeretné alávetni a kincseket, hogy azok származásának kérdése tisztázódjon. Még 1878-ban találtak szintén Polgárdi mellett egy ezüst állványt, amelyet ma a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek, többek között ezen emlék és a gyűjtemény hazahozott darabjainak összehasonlító vizsgálatától is várják a bizonyítékot a kincsek pannóniai származási helyére.

A magyar állam hét lelet őrzési jogát kapta meg, de a kincs teljes tulajdonjogát továbbra is magának követeli, azonban az eddigi pereket elvesztették Lord Northamptonnal szemben, aki a kincs 14 darabját szerezte meg 1982-ben. Hogy hány darabja van összesen, azt is csak becsülni lehet, felmerült már vele kapcsolatban a 40-50 (az ismert része), de akár a 250-es darabszám is. Legszebb és legismertebb darabjai: a gyönyörűen és gazdagon díszített Vadász-tál és a Dionysos-kancsó.

Seuso_Folder.jpg

A bélyegblokkon és annak bélyegképein a Vadász-tál, a Geometrikus tál, a Dionysos-kancsó, a Mosdótál, a két Geometrikus kancsó és az Illatszeres doboz látható. A blokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett piros sorszámozással úgynevezett vágott változat is megjelent. A bélyegblokkon lévő ezüsttárgyakat dombornyomás és diffrakciós fólia alkalmazása teszi különlegesebbé, a blokkon pedig UV-fényben a kincs névadó darabjaként is ismert ezüst Vadász-tál központi, kör alakú mezőbe foglalt jeleneteit keretező latin nyelvű verses felirat és annak magyar nyelvű verses fordítása olvasható. A bélyegek Benedek Imre grafikusművész tervei alapján készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr536641119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása