Árverés kézbesítetlen csomagokból

2014. július 31. postar

Ma már nem egy TV-s sorozat is rákapott a témára, igaz nem feltétlenül a postai csomagok tekintetében, ahol nyomon lehet követni az izgalmas licitet az esetenként zsákbamacska tárgyakra. Úgy látszik azonban, hogy az osztrák posta is így kívánja hasznosítani az egyébként „felesleges”, csak tárolási gondokat okozó, kézbesíthetetlen, felhalmozódott csomagokat.

ArveresDorotheum_Foto_Rumpler.jpg

R. R. Rumpler / Dorotheum

Ők azonban nem zsákbamacskát árulnak. Az augusztus 5-ére meghirdetett árverésen, melyet a Dorotheumban tartanak, lehet majd licitálni okostelefonra, e-könyv-olvasóra, ruházati cikkekre, gitárra, sőt tojáskeltetőre is. A kikiáltási ár egységesen 10 euró, így egészen jelképes áron is hozzá lehet jutni, gyakran vadonatúj dolgokhoz.

De nem az osztrák posta az egyetlen, az Egyesült Államokban is rendszeresen tartanak hasonló aukciókat, ahol az „elveszett” csomagokban talált tárgyakat, illetve azokat árverezik el, amelyekért már kifizettek biztosítási összeget. Amerikában nagyjából kéthavonta tartanak ilyen árveréseket több nagyvárosban.

A neten különböző tippeket is találunk, hogy hogyan érdemes felkészülni egy ilyen postai árverésre. Érdemes előre megfontolni, hogy mit is szeretnénk venni, ezek árának utánanézni, hogy biztosan jó üzletet kössünk. Bár a fenti 10 eurós ár a teljesen új termékek esetén eleve nem lehet rossz kiindulópont, ugyanakkor ebben az esetben sem mindegy meddig megyünk el a licitben. 

Gyakran nem egyenként, hanem csoportosítva, egyszerre több darabra lehet alkudni az árverés során, mondjuk egy tucat farmerre, három rádióra stb. Kipróbálni ezeket a termékeket nem lehet, így reménykedhetünk, hogy valóban működni fognak. (Természetesen a dolog célja nem az átverés, így a sérült tárgyakon feltüntetik, hogy sérült, de műszaki állapotukat nem ellenőrzik.) A minimum ár az USA-ban sem kevesebb, mint 10 dollár, de ennek gyakran 3-5-szöröséért kelnek el a kikiáltott darabok.

Egy fontos tanács azoknak, akik esetleg nem szándékosan hagyják csomagjukat a postán, hanem szállítás közben sérül meg, ázik el stb. és esetleg az elmosódott, megsemmisült címzés miatt lenne kézbesíthetetlen, érdemes a csomagon belülre is bírni a címzést, így amikor felbontják, még mindig kiderülhet a feladó eredeti szándéka.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr686561651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása