Mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás?

2014. április 16. postar

Ahogy már korábban is írtuk, a posta hagyományosan húsvétkor az ünnephez valamilyen módon kapcsolódó bélyeget bocsájt ki, ahogy tette ezt az elmúlt években is. A húsvéti bélyegekből szemezgetünk. A tematikában természetesen megjelenik a húsvéti tojás, a locsolás és a nyuszi is. Ilyenkor megnő a posta és bélyegforgalom, ha még eszünkbe jut képeslapot küldeni.

tojás.jpeg

Modern és hagyományos egyaránt megjelenik a bélyegek témái és kivitelezése között egyaránt. Így 2007-ban például a locsolás volt a téma. Ki szereti, ki nem ezt a népszokást, de az egészen biztos, hogy nem múlhat el húsvét nélküle. Bármennyire is berzenkedünk ellene, azért nem maradhatunk vizes vagy parfümös locsolás nélkül, mert valljuk be őszintén, ki szeretne elhervadni?

A népszokás eredete, nem meglepő módon egyházi eredetű. Részint a keresztelésre, részint arra a legendára utal, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna elhallgattatni, illetve a sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. Ezért is nevezik húsvéthétfőt más néven vízbevető, vízbehányó hétfőnek.

tojások.jpg

2008-ban és 2013-ban írott tojások szerepeltek a bélyegeken. A tojás a belőle kikelő madárral a feltámadó Krisztus jelképe. A hagyományos motívumok pedig a piros és a színes tojásokon is megjelennek. 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is Jézus volt a témája az ünnepi bélyegeknek. A 2009-es kép kompozíciója különösen érdekes, hiszen a festményen egyszerre van jelen egy nyáj, ugyanakkor a mező fényeiből és a bárányokból egy kereszt is kirajzolódik. Így egyszerre több jelentésréteget is hordoz Réti Zoltán Juhászkereszt című képe.

juhászkereszt.jpeg

De persze a húsvéti képek közül nem maradhat ki a nyuszi sem, hiszen az ünnep egyik jelképe, annak ellenére, hogy az, hogy mi köze is van hozzá, vitatott. Lehet, hogy egy német szóhasonlóságon alapuló félreértésről van szó a nyúl és a tojások kapcsolatát illetően, vagy szintén egy germán legenda adja a hagyomány eredetét.

nyuszis boríték.jpeg

A nyúl és a tojás ősi kapcsolatát a kutatók egy része a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájából eredezteti. Ez alapján a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta. Előfordulhat azonban az is, hogy tévedésről van szó, mert régen egyes német területeken húsvétkor szokás volt gyöngytyúkot tojásaival együtt ajándékozni. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A félreértés pedig abból adódhatott, hogy németül a nyúl neve Hase. Más források szerint a nyúl és a tojás a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítették ugyanis az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr36043591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása