Mutatjuk, milyen egy olimpiai posta

2014. január 31. postar

Az idei év bővelkedik a sport nagy világtalálkozóiban, például itt van a labdarúgó-világbajnokság, s időben (és térben) is közelebb a téli olimpia az oroszországi Szocsiban. Amire az orosz posta néhány különlegességgel készül.

szocsi1.jpg

Nekünk, magyaroknak, egészen sajátos a viszonyunk a téli olimpiákhoz. Aranyat például még soha nem sikerült szereznünk, legközelebb 1948-ban (a Kékessy Andrea – Király Ede páros műkorcsolyában) és 1980-ban (a jégtáncos Regőczy Krisztina – Sallay András páros révén) álltunk hozzá közel, de mindkétszer ezüst lett a vége.

Bronzból is összesen négy jutott, a harmincas és az ötvenes években (mind páros műkorcsolyában), ami pedig a helyezéseket illeti, talán még sokan emlékeznek Huszár Erika 2006-os, torinói 4. helyére a rövidpályás gyorskorcsolya 1500 méteres számában.

Egyszóval a nyári olimpiákkal ellentétben a téli ötkarikás játékokat nem nekünk találták ki, ennek ellenére van mit nézni, és sokan nézik is (egy-egy jégkorongrangadó, a jégtánc, a síszámok elég nagy közönséget vonzanak), a körítés pedig természetesen olimpiához méltó.

Más kérdés, hogy Szocsi kapcsán több téma is elég nagy vihart kavart a közelmúltban, a másság sajátos kezelése nemzetközi felháborodást okozott, aztán ott a terrorveszély, így a szinte teljesen zárttá minősített városban 37 ezer rendfenntartó őrzi majd a résztvevőket, és a decemberi volgográdi merényletek nyomán ez nem is tűnik túlzott óvintézkedésnek.

Az orosz szervezők tehát kettőzött erővel készülnek, és igaz ez a médiára is, amely értelemszerűen kiemelt jelentőséget kap. Nem kevesebb, mint 17 ezer újságíró akkreditált az eseményre, így az új postahivatalnak lesz dolga rendesen.

A posta egészen március 17-ig (azaz jóval az olimpia február 23-i zárása után is) áll a vendégek és az újságírók rendelkezésére, reggel 8-tól este 20 óráig. A hivatal jelentőségét mutatja, hogy az Orosz Posta vezérigazgató-helyettese személyesen mutatta be, és válogatott munkatársak állnak majd rendelkezésre.

A siker presztízskérdés az orosz postának, kimondott cél, hogy ne legyen elégedetlen ügyfél, ennek érdekében három multifunkcionális felvevőablakot alakítottak ki.

Természetesen kell valami pluszt is nyújtani (bár az sem csekélység, ha a küldemények időben és rendben eljutnak rendeltetési helyükre egy ekkora világesemény kellős közepéről), és ezek között igazán jópofa ötletek is vannak.

Ilyen a személyes bélyeg (vagy ahogyan az oroszok hívják: Fotomarka), ami azt jelenti, hogy a bélyegre saját fotónkat tetethetjük fel, ami minket illeti, mi nagyon szeretnénk egyszer olyan levelet feladni (vagy kapni), amiről a saját arcunk vigyorog vissza. (Ilyen szolgáltatása egyébként a Magyar Postának is van.)

Aztán lehetőség nyílik retrólevél (Retropismo) írására is, ebben az esetben a XIX.-XX. század fordulóján alkalmazott levélírási szokásokat utánozhatjuk le. A tartalom persze tőlünk függ, a külsőségeket (régi papír, toll, pecsétviasz, stb.) a posta biztosítja – ez is vicces és jópofa ötletnek tűnik.

Visszatérve a személyzetre, miután rengeteg lesz a külföldi vendég, figyeltek arra, hogy minden munkatárs beszéljen legalább angolul, ezért nyelvtanfolyamon vettek részt, a külföldi turistákat pedig külön személyzet segíti az ügyintézésben.

„Ebben a részlegben dolgoznak majd a legjobb munkatársaink, az Orosz Posta büszkeségei. Biztosak vagyunk benne, hogy professzionalizmusuk és kedvességük garanciát jelent az ügyfelekkel való kiemelkedő bánásmódra, természetesen a magas színvonalú postai szolgáltatások mellett" – jelentette ki Nina Fitisova vezérigazgató-helyettes.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr135791667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása