Karácsonyi bélyeget a képeslapra!

2013. december 23. postar

Olyan jó olyan karácsonyi üdvözletet kapni, amin a bélyeg is szép! Az ilyen egyébként, legalábbis tapasztalatom szerint, egyre ritkább, sokkal többször kapok csak elektronikusan nyomtatott pecséttel bérmentesítettet. Úgyhogy főleg így karácsony környékén érdemes erre odafigyelni, mert lehet válogatni.

cím.jpg

Bár nem vagyok bélyeggyűjtő, amikor valami különlegeset kapok, azt mégis letépem a borítékról (már a boríték egy kis darabjával együtt) és elteszem. Gyűlik egy kis dobozban. Bár olyan különlegességem nincs (és alighanem sok profi gyűjtő is csak álmodozik róla), mint az első karácsonyi bélyegek egyike. Még akkor is, ha vitatott, hogy melyik is volt az első.

A kanadaiak maguknak tulajdonítják az érdemet egy 1898-ban kibocsájtott bélyeggel, amit azonban nem kifejezetten karácsony alkalmából adtak ki, hanem a brit birodalmi pennys bérmentesítés karácsonyi bevezetéséről akartak ezzel megemlékezni, illetve hercegi születésnapi köszöntőnek is szánták, ezt azonban Viktória királynő nem nézte jó szemmel. Mindenesetre felkerült a bélyegre az Xmas felirat.

A másik pályázó a címre Ausztria, ahol 1937. december 12-én adtak ki először karácsonyi bélyeget, egyáltalán nem karácsonyi díszítéssel, ugyanis egy rózsacsokor és csillagképek voltak rajta láthatók. Az osztrák posta pedig eredetileg születésnapi gratulációkhoz szánta.

Ha már a tematikát nézzük, akkor a brazilok közelebb állnak a „győzelemhez", ugyanis 1939-ben a három királyok és a betlehemi csillag, a gyermeket óvó angyal és anya gyermekével képekkel jelentették meg a bélyegeket. Itt a bökkenő csak az, hogy nem karácsonyra adták ki, és saját besorolásuk szerint ifjúsági tematikát képviseltek a bélyegek.

Úgyhogy nem könnyű döntést hozni, hogy ki és mi alapján lehetne az első. Ha ebben a filatelisták sem tudnak egyességre jutni, akkor mi sem vesszük magunkra ennek ódiumát.

Magyarországon 1941-ben jelentették meg az első kifejezetten karácsonyi bélyegsorozatot: „Honvédeink karácsonyára". A feláras postai bélyeg célja a jótékonyság volt, ugyanis a fronton harcoló katonák megajándékozására használták a belőle befolyt összeget. A tematika azonban inkább katona és fegyver volt, nem annyira karácsonyi.

1943.jpg

Az első valóban karácsonyi bélyeget (végre eljutottunk eddig a pontig) 1943-ban adták ki, amelyeken Jézus születéséhez kapcsolódó jelentek szerepelnek. Három címletet bocsájtottak ki: az angyali üdvözlet, a pásztorok és a királyok imádása képekkel. Az eredetileg szobrász Tóth Gyula készítette, „magyarosítva" a bibliai témát, ugyanis a három királyok: Szt. István, Szt. László és Imre herceg voltak.

Legközelebb majdnem egy fél évszázad múlva, 1981-ben született igazi karácsonyi bélyeg. 1988 óta pedig minden évben jelentet meg a Magyar Posta az ünneppel kapcsolatos bélyeget vagy sorozatot.

1981.jpg

1995. gyerekrajz.jpg

Manapság nagyjából 200 ország (vagy terület) ad ki kifejezetten karácsonyi bélyeget. Több helyen a tradíció az 1950-es években kezdődött, így Kubában, Haitin, de Európán belül Luxemburgban és Spanyolországban is. Érdekes módon még az egyébként iszlám vallású Irán is adott ki például 1991-ben karácsonyi bélyeget, amin Jézus hátulról szerepel, mert arcot hitük szerint tilos ábrázolni.

1988b.jpgIlyenkor a bélyeggyűjtők is örülhetnek, hiszen szebbnél szebb sorozatoknak lehetnek tulajdonosai. De örülhet az is, aki egyszerűen egy szép bélyeggel ellátott ünnepi üdvözletet kap, legyen az bibliai vagy más, az ünnepkörhöz köthető, karácsonyfás, koszorús vagy mézeskalácsos bélyeg. Az Egyesült Államokban, ahol a politikai korrektség nagyon fontos, egyszerre világi és vallási témájú bélyegeket is kibocsájtanak minden évben, a kedves vevő pedig ízlése vagy meggyőződése szerint választhat.

Egy egészen újszerű, a digitális korszellemnek megfelelő kezdeményezés az ausztrál postáé, ahol már videóüzenetet is lehet küldeni bélyeg formájában. A karácsonyi csomaggal együtt, a feladó üzenhet is szeretteinek 15 másodpercben. A megajándékozott aztán telefonjával letölti a QR kódot, amiben az üzenet van, és már meg is kapta a személyes ünnepi üdvözletet.

Magyarországon 1988 óta létezik a Szeretetposta Nagykarácsonyban, ahol akár személyesen fel lehet adni az üdvözleteket, amit különleges, hetente változó ünnepi bélyegzővel látnak el. Aki azonban nem szeretne, vagy nem tud odáig elutazni, annak arra is van lehetősége, hogy bármelyik postán úgy adja fel az üdvözletét, hogy az Nagykarácsonyon keresztül menjen, és rákerüljön az ünnepi (zöld színű!) pecsét. Ehhez annyit kell tenni, hogy meg kell venni a laphoz a „Karácsonyi Posta" jelzőt.

2000. millennium.jpg

2013-ban a Magyar Posta mézeskalácsos bélyegsorozattal rukkolt elő, amelyek 85, 110 és 140 forint névértékben kaphatók. A nagykarácsonyi bélyegzésre pedig december 26.-áig van lehetőség.

A képekért köszönet a Bélyegmúzeumnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr585704086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása